miércoles, 14 de septiembre de 2016

Inapropiat homenage al poeta Estellés en Benimaclet

INAPROPIAT HOMENAGE AL POETA ESTELLÉS EN BENIMACLET


Dins del programa de les Festes Patronals de Benimaclet s'anuncia per al dijous un homenage al poeta de Burjassot Vicent Andrés Estellés. Havia naixcut en 1924 en una família de forners. La seua amistat en Joan Fuster i Manuel Sanchis Guarner el varen ascendir pronte en el món cultural. En 1978 va obtindre el  Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i era membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.
Els motius pels quals no nos pareix apropiat l'homenage a Estellés són els següents:
-Benimaclet conta en decenes de poetes que han naixcut o han vixcut en els seus carrers: Emili Baró, Eduart Buil, Ricart Sanmartín, Carles Salvador, Prudenci Alcon, Pasqual Asins, Josep Maria Bayarri, Miquel Castellano... que mereixen ser recordats pels Benimacleters.
-Estellés va denfendre de manera radical la catalanitat de la cultura, llengua i terra valencianes i va ser premiat des de Catalunya per esta defensa.
-I per últim la poesia d'Estellés, potser tinga un valor lliterari dins de la lliteratura catalana, pero no es apropiada per a unes Festes Patronals de Benimaclet i per a un acte dirigit al gran públic. 

Poden jujar algunes de les seues poesies més destacades (esperem que no siguen estes les que hagen triades per a l'Homenage que se realisarà en Benimaclet:


Pedres de foc

"Me la mamaves fins al cep: tenies
tota la boca plena, i amb la llengua
iniciaves moviments, i et vares
posar més blava que altre cop: llavors
te la vaig treure, i respiraves, i altre
cop retornaves i me la mamaves
i, extenuada, desistires: no
podies més; i pel forat darrer,
ben agafada a la barana, et vaig
iniciar la penetració,
que fou penosa, dolorosa i lenta,
fins que va entrar-te per complet, i jo
evoque els pèls de l'entrecuix pegant
cops a les teues rodonors invictes".


Horacianes

“bon dia, grapat d’aigua,
escarpidor, gilette, sabó, dentífric,
bon dia, normalitat o hostilitat de l’oratge,
volum de merda que he amollat i mire.
oh, bon dia, veïna, que tornes del mercat.
aquesta bona merda, assaonada i fràgil,
dóna ganes d’invitar a sucar-hi el veïnat.
com la merda s’esmuny en tirar de la cadena,
així són de fugissers els plaers
que la vida ens depara, els amors, tot això.
ens van parir amb merda i altres amenitats semblants,
i el nostre darrer acte o darrera voluntat

serà també una cagada gratuïta, uns orins” .

Als valencians que han traït el nostre país

Amb foc pel cul i per la boca, amb rams 

antics de foc eixint pels dos conductes, 
i àdhuc pels ulls, el nas i les orelles, 
i pel forat jubilat de la uretra, 
així guaiteu, gàrgoles cantoneres! 



Sofre pixeu i menstrueu més sofre! 

Flor natural en el forat nefand 
i bací al cap, si ho permeten les banyes. 
Així passeu, animals d’ala negra, 
molt doctorats en pompa de cabrits. 
El cobrador del gas us acompanya. 

Ah, el mal que heu fet i el que heu propiciat, 
delacions, contactes i denúncies… 
Mereixereu el premi reverent, 
el pergamí de falsa lletra gòtica, 
el títol greu de Fills de la Gran Puta, 
consoladors de caderneres vídues, 
visitadors apostòlics dels wàters, 
masturbadors de colomins imberbes, 
representants de semen de canonge, 
propagadors de menstru d’abadessa. 


Desigem que en pròximes edicions de les Festes Patronals del Poble de Benimaclet, els organisadors tinguen més tacte a l'hora de triar actes d'este tipo.

28 comentarios:

  1. Heu vist l'espectacle? Vos atreviu ara a dir que ès inapropiat?

    ResponderEliminar
  2. Vergonya aliena i un flaire de nostalgia de la censura es el que despren un comunicat com aquest. Tristos, sou molt tristos.

    ResponderEliminar
  3. Com diu el comunicat lo inapropiat és l'homenage a Estellés. No critequem als artistes ni als Clavaris que segur que han actuat de bona voluntat. Vergonya és demanar que nos autocensurem. Desgraciadament hui som lliures d'expresar lo que pensem i som molts els que en Benimaclets pensem que un Homenage a Estellés no és apropiat. En canvi, el mateix acte en poesies d'algún poeta de Benimaclet haguera segut molt més apropiat. Per ara acabem en els comentaris. Este blog és per a promocionar la cultura en Benimaclet no per a discutir.

    ResponderEliminar
  4. pues a mi la de la mamada m'agrada...

    ResponderEliminar
  5. Estellés té una obra magna. Sou molt casposos intentant esvalotar l'aviram amb la seva poesia més carnal (que ja no ofèn ningú). Penosos...

    ResponderEliminar
  6. No puc entendre que igual que s'accepten les vostres opinions no pugau acceptar les que no coincidixen en vosatres. L'homenage a Estellés era inapropiat per a unes Festes Patronals de Benimaclet (segons l'opinió de molts benimacleters i aixina ho ferem saber). Els claveris varen decidir fer-lo. Ningú ha fet un boicot. Ningú ha anat a insultar o a faltar al respecte dels artistes que es mereixen tot el respecte...Pero moltesta a determinades persones llegir opinions que no coindixen en la seua ¡Vixca la llibertat d'expresió!
    Per cert l'opinió de The gloaming spider no l'entenc ni en traductor...

    ResponderEliminar
  7. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  8. Molt d'acord en este comunicat. Estellés, com es diria en futbol, no ha empatat en ningú dins de la poesia. Molt penòs que es magnifique una figura que fou molt pobre i renegada de la sea terra. N'hi ha centenars de poetes valencians festius que porten més producció poética i millor que la de este amant de lo estranger en clares síntomes naziculturals. Açó sí, els pancas es fiquen cachondos escoltant i llegint a Estellés. Si li preguntes a qualsevol chiquet te diu que si es el de les Cárniques...

    ResponderEliminar
  9. Molt d'acord en este comunicat. Estellés, com es diria en futbol, no ha empatat en ningú dins de la poesia. Molt penòs que es magnifique una figura que fou molt pobre i renegada de la sea terra. N'hi ha centenars de poetes valencians festius que porten més producció poética i millor que la de este amant de lo estranger en clares síntomes naziculturals. Açó sí, els pancas es fiquen cachondos escoltant i llegint a Estellés. Si li preguntes a qualsevol chiquet te diu que si es el de les Cárniques...

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Dis-me un sol poeta valencià que tinga més producció poètica que Estellés. En valencià, clar. Això de "millor" ho deixarem de banda. A vore on estan eixos centenars.

      Eliminar
    2. Segons la base de dades de l'ISBN d'Espanya consultada el 18-9-2016 a les 12:27 hores Vicent Andrés Estellés té 4 llibres publicats en idioma valencià mentres que, per eixemple Xavier Casp ne té 14 (classificats en valencià, clar).

      Eliminar
  10. Molt d'acord en este comunicat. Estellés, com es diria en futbol, no ha empatar en ningú dins de labpoesia. Molt penòs que es magnifique una figura que fou molt pobre i renegada de la sea terra. Ni han centenars de poetes valencians festius que porten més producció poética i millor que la de este amant de lo estranger en clares síntomes naziculturals.

    ResponderEliminar
  11. Sou uns garrulos i no teniu ni l'hora.

    ResponderEliminar
  12. Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

    ResponderEliminar
  13. Perdoneu però tots eixos poetes que citeu, tots junts, no li arriben a Estellés a la sola de la sabata. Hala, llegiu-vos la seua obra completa i després en parlem. Paletos.

    ResponderEliminar
  14. Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

    ResponderEliminar
  15. Este comentario ha sido eliminado por un administrador del blog.

    ResponderEliminar
  16. Quan la desqualificació és l'unic argument... malament aneu. Anem a vore, com el Real Madrid és el millor equip de fútbol d'Europa... si se fa un campeonat local en les festes de Benimaclet no convidem al Sporting Benimaclet, que és de Preferent ¿no? A lo millor lo que cal és llegir més (no només als que l'oficialitat ha pujat als altars) i nos donariem conte de la riquea cultural que tenim els valencians. Els poetes que vixqueren en Benimaclet en la primera mitat del segle XX feren de Benimaclet el poble en més poetes per habitat de tota Valéncia. D'això parlarem atre dia... perque, desgraciadament, ha quedat oblidat en el passat.

    ResponderEliminar
  17. La desqualificació l'heu feta vosaltres. Heu tirat per terra el millor poeta que ha donat València des d'Ausiàs March. En això consistix el vostre valencianisme? Els clavaris volien un espectacle musical, no un recital poètic. Ara vos toca a vosaltres organitzar eixe recital poètic, en lloc de criticar als clavaris per haver contractat un espectacle d'una qualitat tan alta, a més on participa una benimacletera. És com si et conviden a una paella extraordinària i els critiques per no haver fet un arròs al forn. Vos heu cobert de glòria.

    ResponderEliminar
  18. La desqualificació l'heu feta vosaltres. Heu tirat per terra el millor poeta que ha donat València des d'Ausiàs March. En això consistix el vostre valencianisme? Els clavaris volien un espectacle musical, no un recital poètic. Ara vos toca a vosaltres organitzar eixe recital poètic, en lloc de criticar als clavaris per haver contractat un espectacle d'una qualitat tan alta, a més on participa una benimacletera. És com si et conviden a una paella extraordinària i els critiques per no haver fet un arròs al forn. Vos heu cobert de glòria.

    ResponderEliminar
  19. Nosatres no hem desqualificat a ningú. Només vàrem fer un comunicat explicant els motius pels quals pensem que un homenage a Estellés no és apropiat per a unes festes de Benimaclet (dins de la nostra llibertat d'expresió).
    Hem fet un atre comunicat explicant lo que pensem de les veus i dels Calvaris (se pot llegir públicament en Facebook).
    L'opinió de que Estellés és el millor poeta des d'Ausiàs March és teua, no la compartixc. És un poeta reconegut en les lletres catalanes, pero molt polèmic, pero no és la llavor d'este blog parlar d'Estellés sino de Benimaclet.
    Com ya des dels autors d'este blog, s'ha parlat tant en els organisadors com en les artistes i, des de la diferència, s'ha arribat a punts en comú; no anem a admetre més comentaris en l'entrada que busquen confrontació i la desqualificació dels que no pensen com ells. Només admetrem comentaris conciliadors. Gràcies.

    ResponderEliminar
  20. Em sembla molt bé que es faça un homenatge als poetes de Benimaclet. Ja podeu començar a organitzar-lo des de la vostra publicació. De segur que el mereixen. Però reflexioneu bé sobre la vostra tria. Alguns dels poetes que heu citat són tan catalanistes com Estellés. Precisament Carles Salvador, el més important de tots els que esmenteu, va firmar les "Normes de Castelló", i va escriure una gramàtica catalana per a l'ús dels valencians titulada "Gramàtica Valenciana". Carles Salvador va ser un bon poeta, però en absolut comparable a Vicent Andrés Estellés. Que Estellés és el millor poeta valencià des d'Ausiàs March no és la meua opinió. És una realitat que pot comprovar qualsevol que es pose a llegir els 10 volums de la seua obra completa: un poeta enorme amb registres diferents. Els que vau assistir al concert de “Sis veus per al Poeta” haureu trobat un Estellés molt diferent al dels poemes pornogràfics que heu reproduït per tal de desprestigiar-lo. Això és només una part xicoteta de la seua obra immensa, traduïda a més de vint idiomes. Hi ha infinitat d’estudis sobre la seua obra. Feu la prova de posar el seu nom entre cometes en Google i vos eixiran més de 180.000 entrades. Acceptar la unitat de la llengua catalana no és ser antivalencià. És simplement reconéixer que tenim la mateixa llengua amb diferents varietats dialectals i que guanyem molt més potenciant la unitat que la divisió. Estellés era un apassionat de la seua terra i ho va demostrar amb obres: en el seu “Mural del País Valencià”, que no va poder acabar perquè va morir i que no figura en les obres completes, dedicà un poema a cada un dels pobles i ciutats valencians. No és això patriotisme? O patriotisme és tirar per terra l'obra dels grans artistes valencians?

    M’he pres la molèstia d’investigar sobre els poetes alternatius que proposeu en el vostre post. M’ha costat molt trobar informació, però ací la teniu resumida. De veritat penseu que admeten comparació?

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. L'Unitat de la llengua que volien els escritors valencians abans de Fuster no té res a vore en la de en acabant de Fuster. Abans de Fuster l'idea de germanor en totes les terres "llemosines" en pla d'igualtat primava sobre tot. Fuster és el primer que en "Nosaltres els valencians" dividix als valencians en catalans i castellans i propugna l'inclusió en uns Països Catalans, creant la desgraciada Batalla de Valéncia que tant de mal va fer a la cultura valenciana. Buscar de nou el consens entre valencians i respectar les distintes sensibilitats ha de ser el camí. Aquell que volem a Valéncia hem de treballar junts. Els enemics no som els "atres" valencians. Un abraç

      Eliminar
    2. Em quede amb això de "Buscar de nou el consens entre valencians i respectar les distintes sensibilitats ha de ser el camí." Però cal fer-ho des de la veritat. no és poden INVENTAR teories sobre l'origen de la llengua per tal de manipular a la gent i confondre-la. Acceptem que catalans, valencians i balears parlem la mateixa llengua i a partir d'ací comencem a parlar.

      Eliminar
    3. El mètodo científic diu que qualsevol teoria pot posar-se en dubte. L'unitat de la llengua catalana és una INVENCIÓ moderna (segle XX) que s'ha establit. Fins ad eixe moment tota la romanística internacional considerava al català un dialecte de l'occità. Les llengües germanes poden unir-se o separar-se (veja's el serbi, croat, bosni...). La qüestió és que es parle el valencià i que els valencians no sigam assenyalats per parlar la nostra llengua. No poder posar en dubte l'unitat en el català va contra la ciència i només s'enten des del dogma o la religió. Un bon camí seria l'utilisació d'una doble normativa (com en el cas del noruec) i deixar el tema de l'orige de la llengua en mans dels estudiosos. Pero això no és motiu d'este blog.

      Eliminar
  21. Emili Baró. Home de fe catòlica molt vinculat a la parròquia de Benimaclet, per a la qual va escriure “Les campanes del meu poble”, “Mater Dolorosa” i “Los siete dolores de la Virgen”. Què més té, a banda d’açò? Poemetes solts plens d’amor a l’església que es van aplegar pòstumament en un llibre titulat “Manollet de Poesies”.

    Eduart Buil. Va guanyar la “Flor natural” en els Jocs Florals de 1931. Per cert, eixe any, el mantenidor va ser l’autor català Josep Maria Sagarra. Xe, xe, com és possible això? Molt fàcil, perquè en aquella època Lo Rat Penat defensava la unitat de la llengua catalana. Ah, també va publicar un relat en la “Revista Literària Popular Nostra Novela”. Segurament va publicar alguna coseta més, però poc interés deu tindre quan ningú s’ha pres la molèstia de publicar-ho. Ah, sí, va escriure també una comèdia anomenada "Les dos chermanes". Mireu el que he trobat d’aquesta obra: “está escrita en Lengua Valenciana, con alguna espardenyá en español; y para facilitar su lectura, pronunciación e interpretación, está impresa atendiendo preferentemente a la parte fonética de la palabra, en vez de la ortográfica”.

    Ricart Sanmartín. És conegut com a poeta especialitzat en llibrets de falla. Va ser un dels fundadors de la revista fallera “Pensat i fet”. L’únic que he trobat d’aquest senyor és un verset per a la falla dels carrers Garcia-Padilla que diu:

    – I diu Ribera: “¿Qué es esto?
    Pa posar atre quiosco
    me lleven a mi del puesto.”

    Carles Salvador. De Carles Salvador, en canvi, sí que podem trobar moltíssima informació. Com a poeta, fou un dels introductors de l'avantguardisme literari a València. En la seua producció poètica destaquen Plàstic (1923), Vermell en to major (1929), Rosa dels vents (1930) i sobretot El bes als llavis (1934). En la postguerra publicà Nadal, flor cordial (1943), Elegia (1944) i Cant i encant de Benassal (1945), El fang i l'esperit (1952), Cistell de fruita (1954), Dins l'aire net (1955) i, com a obra pòstuma, Antologia, vers i prosa(1955). També va cultivar la narrativa, l’assaig i el teatre. Carles Salvador destaca també com a gramàtic. En 1932 va firmar “Les Normes de Castelló” que significaven l’acceptació de la unitat de la llengua catalana. La seua famosa “Gramàtica valenciana” no és altra cosa que la gramàtica catalana amb algunes modificacions per a l’ús dels valencians.

    Prudenci Alcón no té llibres publicats. La seua obra es limita a poemes solts dispersos en revistes, periòdics i llibres col·lectius. És un dels membres de l’anomenada Poesia Franquista Valenciana. Va ser mestre a Eivissa i és l’autor de la lletra de l’”Himne a Eivissa”. En quin idioma? En valencià? En català? En eivissenc?

    Pasqual Asins. També va ser un dels signataris de les “Normes de Castelló" (aquelles que reconeixien la unitat de la llengua catalana. Va col·laborar en diverses revistes valencianes: "El camí”, “Taula de Lletres Valencianes”… L'any 1916 va publicar el seu recull de poesia Melodies. La resta de la seua obra poètica va ser publicada pòstumament pels seus amics, en un volum titulat Poesies (1949).

    Josep Maria Bayarri. Escriptor i escultor. Va crear la col·lecció de poesia, "Poetes valencians contemporanis". Va participar en la fundació de les revistes de poesia El Vers Valencià (1934) i Ribalta (1939). Escultor catòlic, va omplir els temples valencians d'imatges de Crist per tot el territori valencià després de la guerra civil. Obra poètica: Precs de pau (1915), Llaus lírics (1915), Foc i flama (1928), Romanser de Lourdes, Escarotanereides (1954), Versos Profans. En omenatxe a Ruven Dario en son Sentenari Natal 1867-1967 (1967), La qinteta epdomadaria (1970). Com podeu comprobar, feia ús d’una ortografia molt particular.


    Miquel Castellano. Només ha publicat dos llibres de poemes: “Poemar: poemes d'amar” i “Terra Nostra”.

    ResponderEliminar
  22. No teniu arguments, per això no publiqueu els meus comentaris. Això s'anomena CENSURA.

    ResponderEliminar
    Respuestas
    1. Els publiquem i tenim arguments. Pero aguantar comentaris que només confronten han fet que posem moderació (això requerix revisar-los i temps). En tot cas no serem nosatres els que fem censura. Agraïm el treball fet i l'utilisarem per a ampliar-lo. Moltes gràcies!

      Eliminar

Poble de Benimaclet