CRÒNICA FESTES PATRONALS BENIMACLET 2024
Ahir acabaren les Festes Patronals de Benimaclet del 2024, unes festes magníficament organisades que quedaran en la memòria dels benimacleters per molts motius que les han fet especials: la recuperació dels Jocs Florals de Benimaclet, la participació de la Real Senyera en la provessó del Crist i el bon orage que ha permés que se realisaren tots els actes programats per la Clavaris Ancla-53, baix la direcció de José María Greses Panach.
El divendres 6 s'inauguraren les Festes en el Pregó Cultural de Festes a càrrec de José Millet Roig, Catedràtic de la UPV. Va ser presentat pel Prior de la Confraria, José Antonio Varela en un emotiu acte que va tindre lloc en la Parròquia de l’Assunció. Millet, en un discurs en el que alternà valencià i castellà, vullgué deixar patent que per ad ell és un privilegi haver-li donat l’oportunitat de ser pregoner d’enguany. Recordà que no és fill de Benimaclet, pero viu 33 anys en el nostre poble i ací han naixcut els seus fills; estant implicat en les associacions com la Falla de San Petrillo. Això ha fet que sempre sentira com a u més de Benimaclet. Va fer memòria de l’orige musulmà de Benimaclet i cóm va mantindre la seua independència fins a finals del XIX quan passà a ser una pedania de la ciutat de Valéncia. Pero encara aixina se manté un sentiment de poble. També parlà del passat agrícola, i els Sants de la Pedra. Dedicà unes paraules a la Politècnica; la creació de la UPV en 1968, quan ell va nàixer. Ha remarcà dos característiques de Benimaclet: En primer lloc l’hospitalitat del habitants de Benimaclet en els estudiants, professors i personal de la UPV, lo que ha ajudat al seu desenrroll. Per atra banda l’autenticitat que ha fet possible mantindre 400 anys les nostres tradicions.. Des de Poble de Benimaclet felicitem a José Millet pel Pregó en el que nos va deleitar. Per la nit hi hagué un sopar de pataqueta en la Plaça amenisada el cantant Gustavo Paradis.
El dissabte 7 el Poble de Benimaclet se va omplir d'artistes que participaren en el VI Certamen de Pintura ràpida de Benimaclet, que ya s'ha convertit en una bonica tradició, gràcies a la gestió de Santiago Gomez Carreras. La participació va ser molt numerosa i la calitat de les obres elevada. El guanyador del Primer Premi dotat en 1000 €uros i patrocinat per la Junta Municipal d’Exposició ha sigut per a Gonzalo Romero Navarro i el Segón Premi dotat per la Caixa Popular per a Roberto Pérez Real. El Jurat ha cregué convenient reconéixer tres obres en una Menció d'Honor donades els mèrits que presentaven als pintors: Amparo Lorente Muñoz, Santiago Gil Tena i Mrudul. Nos congratulem de que l'event s’haja convertit en un clàssic dins de les festes. Per la vesprada les Clavarieses de la Mare de Deu feren una extraordinària cavalcata, l’entrà de les alfàbegues i repartiment d’orchata.
El dumenge, festa de la Mare de Deu d'Agost, se celebrà la Missa Major en recollida de les Clavarieses i en acabar una magnífica mascletà. Per la vesprada tingué lloc la tradicional processó de la Mare de Deu, en la que participaren diferents grups de danses valencianes i finalisà en un ramet de fòcs artificials.
El dilluns, en acabar la missa de la vesprada, els Sants de la Pedra partiren cap a Vera recorrent el camí Farinós en mig de l’horta i acompanyats de bengales i fòcs, mantenint l’antiga tradició del nostre poble. Els pocs llauradors de l'Horta que encara queden ixqueren al pas dels Sants per a rebre-los. En arribar a l'Ermita de Vera hi hagué repartiment d'orchata i fartons per als acompanyants dels Sants Patrons.
El dimarts 10 de setembre a les 18:30 hi hagué missa en l’Ermita de Vera i degustació de dolços i mistela. Els Sants tornaren a Benimaclet fent fent parada en l'Universitat Politècnica de Valéncia i Cementeri Parroquial. En arribar a la Plaça de Benimaclet, els grups de Danses reberen als Sants en una demostració de balls i una dansà popular.
A les 10 de la nit començaven els IV Jocs Florals de Benimaclet. Un event que se recuperava després d’un paréntesis de vora noranta anys. L’acte el va inaugurar el Secretari del Jocs; l'eminent escritor de Torrent Miquel Àngel Gascón. La jove presentadora, Clara Giner, nomenà a les autoritats i membres de la taula. Uns breus discursos dels organisadors continuaren en l'acte; en primer lloc el President de la Clavaria, José Maria Greses i en acabant Pau Giner president de l'Associació Poble de Benimaclet, entitat recuperadora del certamen, va fer un repàs a l'història dels Jocs. El Secretari va fer llectura de l'acta en la que anunciava els premis. En primer lloc se va anunciar el guanyador del màxim guardó dels Jocs, la Flor Natural, que va obtindre el gran poeta valencià Joan Josep Serra en la poesia que duya per lema: Mai caminaràs a soles. L'autor premiat ixqué en els Presidents de la Clavaria i de Poble de Benimaclet a recollir a la Regina Cristina Mares i Tolosa i la seua Cort d'Amor: Yaiza Alfaro, Mireia Marz, M.ª Carmen Pardo, M.ª Jesús Sierra , Aitana Sánchez i Cristina Villalba.
A continuació s'entregaren els accèssits a la Flor Natural, que varen ser per a la reconeguda poetesa Ampar Cabrera, en el lema Erma i el segon accèssit per al jove poeta de Benimaclet Francisco Sánchez Cruañes en el lema Tot retorna, agrupant-se, i és una sola història.
El Secretari va fer pujar a l'escenari al Prior de la Confraria i Retor de Benimaclet, José Antonio Varela, el qual va entregar la Viola d'Or a la llorejada poetesa Ampar Cabrera en la seua obra Diàlec mut en el Santíssim Crist de la Providència. Una preciosa i íntima poesia que va llegir al públic, deixant-lo emocionat. L'accèssit a la Viola d'Or recaigué en Sito Sanchis en l'obra: Enyors del passat que va entregar Aránzazu Guerola.
L'últim dels Premis ordinaris, l'Englantina d'Or va ser entregat pel Síndic de la Confraria, Francisco Cuenca, al poeta guanyador de la Flor Natural per la seua poesia: Tinc un poble glatint al cor. L'accèssit va el va conseguir el poeta i músic Josep Cubells i Puertes en l'obra: Pròxima parada.
En quan als Premis Extraordinaris, que porten noms de poetes de Benimaclet. Pujà a l'escenari el net d'Emili Baró, Jose Emilio Benlliure Baró per a fer entrega del Premi Emili Baró de poesia en castellà a Sebastian Lliso per l'obra Agricultor i l'Accèssit a José Lorenzo Navarro Pastor per No escribo poesía, el qual nos delectà en la llectura d'esta preciosa poesia. A continuació, Carla Fornas, besneta d'Eduard Buil, va fer entrega del Premi d'Investigació Eduard Buil a Javier Navarro Andreu pel seu treball: Històries de l’Ermita de Vera. Per acabar en l’entrega de Premis va ser reclamat a l’escenari el President de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro; el qual va ser l’encarregat de lliurar el Premi de Narrativa Carles Salvador a l’obra: La Torre, el clavill i atres històries del reconegut escritor Miquelo Garcia i Maldonado. L’accèssit va recaure en l’obra Te’n recordes, Concha? De l’autor de Benimaclet Toni Català. El President de Lo Rat Penat va dedicar unes paraules al públic assistent en el que va fer una ferma defensa de la llengua i la personalitat valenciana i va agrair a les associacions organisadores la seua dedicació i esforç en pro de la cultura valenciana.
A continuació va arribar l’hora del Mantenedor dels Jocs Florals que en esta edició va recaure en el gran intelectual valencià, Òscar Rueda i Pitarque. Rueda, ingenier, professor, director dels Cursos de Llengua Valenciana de Lo Rat Penat i Vicepresident de l’entitat, President del Casal Bernat i Baldoví, articuliste i Secretari de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana. El seu esplèndit parlament va versar sobre la trilogia jocfloralesca: Pàtria, Fe i Amor. Les seus paraules varen delectar a la Regina, la Cort i a tots els assistents en la seua lliçó, didàctica i amena, sobre la cultura valenciana i l’importància d’estos Jocs Florals en uns moments en els que atres valors pareixen guanyar l’atenció de la població. El públic ovacionà en un ensordidor aplaudiment a l’ilustre mantenedor. L’acte va ser amenisat musicalment per l’Associació de Música Jove de Benimaclet i va concloure en l’interpretació de l’Himne valencià cantat pel públic en peu.
Entre les autoritats assistents se trobaven José Luis Moreno, Regidor de Cultura de l'Excelentíssim Ajuntament de Valéncia, Josep Vicent Navarro, President de Lo Rat Penat, Ricart Folgado, President de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana, Maria Jesús Coves, Presidenta d’Honor de l’Associació d’Escritors, Vicent Ramón Calatayut, Acadèmic de la RACV i President d’Honor de l’Associació d’Escritors, Miquel Ramon i Quiles, Lloctinent dels Cavallers del Centenar de la Ploma, Reverent José Antonio Varela, Prior de la Confraria i Retor de Benimaclet, Francisco Cuenca Meseguer, Síndic de la Confraria de Benimaclet, Merche Esplugues, Reina de l’Horta de Valéncia, Manuel Garcia-Pardo President de l’Associació Cultural Horta de Valéncia, Josep Barat President d’El Piló de Burjassot, Nacho Cantó, Coordinador del Grup de Treball de Cultura de la Junta Municipal d’Exposició, Lucila Talens, vocal de la Junta Municipal d’Exposició, Familiars dels poetes de Benimaclet Emili Baró i Eduard Buil, membres del jurat i d’associacions culturals de Benimaclet i Valéncia.
El dimecres de vesprada hi hagué una vesprada infantil en la Plaça. Se va procedir al trasllat de l'image de Stm. Crist des de la seua Capella fins a l'Altar Major. A les19:30 tenia lloc el primer dia del Tríduo en honor al Stm. Crist de la Providència a càrrec del retor fill de Benimaclet Juan José Segarra. A les 20 hores tingué lloc un preciós Concert en el CIM. Per la nit se celebrà la Gran nit de la pataqueta en la plaça amenisada per la charanga la Gallina del CIM i al qual se va sumar l’alcaldesa de Valéncia, Maria José Català.
El dijous de matí hi hagué un torneig de dòmino en el Llar Cultural. Per la vesprada s’inaugurà el Mercat Migeval en el seu emplaçament habitual, els carrers del Centre Històric de Benimaclet, donant gran ambient festiu a les nostres festes. Se celebrà el segon dia de Tríduo. Per la nit hi hagué un concert de la Big Band del CIM en la Plaça.
El divendres de matí ya teníem obert el Mercat Migeval en gran animació. Per la vesprada el Tercer dia del Tríduo en honor al Stm. Crist de la Providència. Per la nit la Plaça de Benimaclet se va omplir de veïns per a assistir a l’espectàcul “Nit màgica i d'humor a càrrec del Mac Orbit” i el “Monòlec de Miki Dkai”, fent que per primera volta en molt de temps la plaça tornara a ser del poble.
El dissabte, Festa dels Sants Patrons Abdon i Senent, Patrons de Benimaclet, al trenc de l'alba, mig dia i a poqueta nit volteig general de campanes. A les 9 hores hi hagué una ensordidora despertà en la plaça donant començament la preparació de les tradicionals calderes. A migdia hi hagué un espectàcul de folklor valencià en la plaça. A les 14 hores salves en honor dels Sants Patrons i repartiment de les calderes d'Arròs en fesols i naps. Per la vesprada Missa en valencià i processó dels Sants Patrons Abdon i Senent pel recorregut habitual.
Per la nit una Gran discomòvil en la plaça que se va convertir en un acte multitudinari.
Per fi, el dumenge, el dia del Crist, tinguérem la tradicional Missa Major del Crist de la Providència i la magnífica mascletà del migdia que se va escoltar en tots els racons de Benimaclet. Per la vesprada la tradicional Processó del Crist en l'acompanyament, per primera volta, de la Real Senyera de l’Altar del Mercat. Els carrers de Benimaclet estaven de gom a gom. La processó l'obria la Creu processional, les Falles, els chiquets de Primera Comunió, la Real Senyera, El Crist de la Providència, el Clero, els Clavaris i les Cambreres del Crist, les autoritats (entre les que estava el Regidor de Movilitat de l’Ajuntament de Valéncia i diversos càrrecs de la Junta Municipal d’Exposició i tancant la processó la Banda de Música del CIM de Benimaclet. L'acte acabà en un magnífics focs artificials.
El dilluns se realisà la tradicional Missa pels confrares difunts
Tot un èxit que esperem que se repetixca en els pròxims anys. Un èxit d'actes, de participació del veïnat, de concòrdia i de cultura. Desigem que les Festes Patronals continuen mantenint l'ànima de lo que va ser el nostre poble. Animem a les pròximes clavaries a continuar pel camí marcat per esta Clavaria.
Poble de Benimaclet, que enguany ha complit huit anys al servici de Benimaclet, ha realisat un seguiment especial d'estes festes patronals. A banda hem participat en treballs d’investigació en el Programa de Festes i hem recuperat els Jocs Florals de Benimaclet (que haviem tret a la llum fa sèt anys en el Programa de Festes d’aquell any). En més de 430.000 visites el nostre blog seguix mantenint informats als qui volen informació sobre el nostre poble que ara també està present en Instagram, Twitter (X) i Tik Tok. El programa de festes ha tingut més de 5000 consultes estos dies. Des de l'Associació Cultural Poble de Benimaclet continuarem treballant per les nostres tradicions i el nostre poble.
No hay comentarios:
Publicar un comentario