domingo, 3 de junio de 2018

La "Patatera" de Benimaclet


LA "PATATERA" DE BENIMACLET, PASSAT, PRESENT I FUTUR

Uns dels edificis més emblemàtics del nostre poble es l'antiga “Patatera”. Es tractava d'un edifici que de grans dimensions construït en les afores del poble, en l'Avinguda del poeta Emili Baró, en les proximitats d'Alboraya.

La funció principal d'este edifici era la d'almagasenar creïlles. La creïlla és una verdura que pot almagasenar-se durant molt de temps en acabant de collir-se si se donen unes condicions de d'humitat i temperatura. L'edifici tenia grans extensions a on podien estendre's les creïlles de forma que l'aire de la mar correguera i no se podriren. Molts llauradors anaven a vendre la seua collita als amos d'este local, que eren originaris d'Alboraya. Estos comerciants tenien un servici de bàscula per a pesar els camions. Allí vivia un matrimoni, els casers, que cuidaven de l'almagasén.

L'edifici va deixar de funcionar com a almagasén de creïlles en els anys 70 del segle passat. Després d'uns anys d'abandonament va canviar deixant les seues funcions agràries per a convertir-se en una gran discoteca, quan el local ya estava integrat dins de la trama urbana de la gran Valéncia. El 29 de Decembre de 1983 es va inaugurar la nova discoteca en el nom de “Pachá Auditorium”, una firma que tenia discoteques en les principals ciutats turístiques d'Espanya. Es tractava d'una impressionant sala de concerts i discoteca, en l'última tecnologia en allumenament espectacular, sò, aire acondicionat, extracció de fums i seguritat. Es va convertir en un eix central de moviment jovenil. Hi havia diferents espais en vàries altures: discoteca, hamburgueseria, boutique, quiosc i sala de màquines de joc.

Pachá Valéncia” va començar a ofegar-se econòmicament pels seus elevats costs i perque la discoteca no acabava de funcionar. Va canviar de nom per diferències econòmiques en Ricardo Urgell, propietari de la famosa marca d'oci internacional. En els anys 90 ya se li coneixia com “Arena Auditòrium” i la societat original també es va dispersar. Per “Arena” varen passar també decenes de grups i solistes espanyols i estrangers com, Iggy Pop, Radiohead, Héroes del Silencio, Ràdio Futura, etc. La llista de concerts que allí va haver no té fi. Durant prop de 15 anys es va erigir en el centre de referència musical de la urbs. Per a vàries generacions de valencians, lo vixcut allí entre els seus murs, són recorts imborrables. Ningú pot llevar-li els mèrits d'haver portat a Valéncia a les millors estreles del pop rock.

A lo llarc d'Emili Baró es veen, certes hores, a grans grups de jóvens que venien anant des del centre de Valéncia o des de la parada d'autobús, dirigint-se a la discoteca.

Les característiques del local i el seu aforament mig, en capacitat per a varis mils d'espectadors, varen catapultar a Arena en l'escalafó nacional. Pero la trayectòria guanyada a pols durant més d'una década no va evitar el final. Desgraciadament, l'oci nocturn de l'época, va fer que fora associat a drogues i violència. La discoteca va tancar les seues portes en 1999.

Des de llavors, no ha cessat la seua deterioració. Aixina s'ha vingut denunciant reiteradament pels veïns, que reclamaven l'expropiació de l'immoble i la seua rehabilitació per a tractar d'otorgar-li una utilitat pública que beneficie als residents en Benimaclet.

Segons el Pla General d'Ordenació Urbana de Valéncia, la construcció està protegida i en teoria a resguart de l'especulació urbanística, ya que la parcela figura en una calificació d'us terciari i no pot acollir vivendes. Encara que els veïns temen que l'històric local puga terminar en ruïnes de continuar degradant-se al ritme actual. En novembre de 2012 va sofrir un incendi i en juny de 2013 va sofrir desploms en la teulada. Se barallà l'instalació d'un mercat, aixina com la seua transformació en dotacions d'us social i cultural per al districte, encara que cap d'estes opcions ha aplegat a plasmar-se.

Finalment en 2015 s'anuncià que l'edifici es transformaria en un gran supermercat de la Cooperativa valenciana “Consum”. Finalment a principis de 2018 ha començat la seua restauració i transformació en supermercat, mantenint la seua estructura.

Fonts:
Benimaclet-Conta
Las Provincias
Valenciabonita.es

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet