martes, 26 de junio de 2018

Benimaclet acull a la Guardia de Felip II

BENIMACLET ACULL A LA GUARDIA DE FELIP II

Felip II d'Espanya i I de Valéncia i Aragó
En l'any 1585 el monarca més poderós d'Espanya, Felip II d'Espanya i I de Valéncia i Aragó, començà un viage que el duria més d'un any per les terres de la Corona d'Aragó. La finalitat d'aquell viage era múltiple: convocar les Corts en Monçó, jurar com a príncep hereter el seu fill Felip, recollir els imposts que pagaven els distints regnes i conéixer els seus territoris.

El viage començà per Saragossa i d'allí se traslladà a Monçó. Allí va ser jurat en les Corts Generals de la Corona d'Aragó com successor el príncip Felip: el 7 de novembre pels valencians, el día 9 pels aragonessos i el 14 pels catalans.

Les Corts del Regne de Valéncia s'iniciaren el dia 26 de Novembre i en elles el Rei va rebre 100.000 lliures valencianes i a canvi va fer un perdó general per certa classe de delictes. Una volta clausurades les Corts del Regne de Valéncia el Rei se traslladà a Binéfar a celebrar les corts catalanes i aragoneses degut a una brot epidèmic que afectava a Monçó.

En Giner de 1586, una volta havia passat per Catalunya, Felip II va arribar al Regne de Valéncia. Entrant per Sant Mateu es va dirigir a Salsadella, Coves de Vinromà, Castelló de la Plana, fins a Morvedre.

Sant Miquel dels Reis des de Benimaclet en 1835,
George Vivian
Enrique Cock un notari i soldat de la Guardia Real de Felip II narra en el llibre “Relacion del viaje hecho por Felipe II en 1585, à Zaragoza, Barcelona y Valencia” com va ser el viage. Des de Morvedre (actual Sagunt) la Guardia Real se va dirigir a Benimaclet, que en aquell moment perteneixia al Capitul de la Catedral de Valéncia a preparar els aposents.

Felip II va dinar en el Monestir de Nostra Senyora del Puig i des d'allí va anar al Monestir de Sant Miquel dels Reis a escasos metros de Benimaclet. La Guardia Real se retirà a Benimaclet a descansar i al dia següent aniria a la Ciutat de Valéncia a preparar l'entrada el Rei en la Ciutat. Aixina ho relata Enrique Cock:

Benimaclet, per Juan Abandea
Jueves á dies y seis de Enero, mandándolo nuestro teniente, fui por el camino derecho, dexando la compañia con Su Majestad, á Benimaclet, para que en este pueblo, que es de los canónigos de Valencia, hiciese aposento. Su Majestad se fué á Nuestra Señora del Puig á comer, divirtió un tantico del camino derecho para que con su familia visitase ese devoto monasterio, del cual hablé arriba. Hecho que hubo esto, prosiguiendo su camino vino temprano en San Miguel de los Reyes, monasterio grande y real de la Órden de San Jerónimo, y los nuestros fueron con licentia á Benimaclet, donde reposaron, y el dia siguiente salieron de allí y entraron en Ruisafa, que estaba aparejado para nuestros alojamientos, para aparejarse al recebimiento de Su Majestad cada uno lo mejor que pudo”.

Imaginem que la Guardia Real dormiria en la Casona del Senyor de Benimaclet i que tindria les condicions per a tal menester perque en l'alvançament del matí s'hauria comprovat.


Palau Real de Valéncia
El Rei Felip II estigué uns dies en la Ciutat de Valéncia, allojant-se en el Palau Real de Valéncia, hui desaparegut, junt al Museu de Sant Pio V. Durant la seua estància la ciutat va ser una festa contínua i estava engalanada per a l'ocasió.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet