viernes, 28 de julio de 2017

Sants de la Pedra, Patrons de Benimaclet

ELS SANTS DE LA PEDRA, 
PATRONS DE BENIMACLET

Llibre de la Confraria dels Sants en Benimaclet
El dia 30 de Juliol és la festivitat de Sant Abdó i Sant Senent, coneguts en Valéncia con els Sants de la Pedra. Està documentat que els llauradors de Benimaclet venen celebrant festes en honor a estos sants des de fa més de 400 anys, inclús abans de la fundació de la Parròquia de l'Assunció de Nostra Senyora.

Existix documentació des de 1565 que fa referència a la Confraria dels Sants de la Pedra de Benimaclet i llibres de contabilitat que reflexen l'existència d'una festa en honor a estos Sants.


No se sap molt sobre estos Sants de l'época romana. Coneixem els seus noms, que varen ser màrtirs i que varen ser enterrats un 30 de juliol en el cementeri de Pontianus en la vora de la Via Portuensis. 

Retaule gòtic dels Sants
Les seues cròniques, escrites en la seua majoria abans del sigle IX i pel beat Jaume de la Voràgine en la seua Llegenda Áurea, els descriuen com a ciutadans perses i cavallers. L'emperador Deci va manar capturar-los i tancar-los en atres perses ya captius i va entrar en ells a Roma en gran magnificència. En acabant va fer que Claudi, pontífex del Capitoli, exhortara a Abdó i a Senent a que adoraren als seus ídols, pero ells li varen respondre que solament reconeixien a Jesucrist com Deu i que a ell havien oferit el seu propi sacrifici. Els varen assotar i estant nuets en l'anfiteatre els varen soltar tres feroços lleons i quatre orsos, els quals es varen llançar als seus peus. El juge Valerià, atribuint este milacre arts màgiques, va ordenar que allí mateixa els mataren, per lo que se'ls va traslladar davant una image del sol on se'ls va degollar.

Es diu que els seus cossos es varen enterrar per orde d'un subdiaca, Quiri, i varen traslladar durant el regnat de Constantí al cementeri de Pontianus, prop de les portes de Roma. Un fresc encontrat en el sarcòfec que conté les seues despulles els representa rebent corones de mans de Crist.

Invocats contra el graniç i les plagues de llangosta, el cult a estos dos sants martirisats en el sigle III, es va estendre per les terres valencianes a partir de la conquista del rei Jaume I. Coneguts popularment com els Sants de la Pedra, representen el pratonage dels agricultors de la majoria del territori valencià (Reseu als Sants de la Pedra, tingau-los contents en tot; que està la collita en l’aire, i si pedrega, nos fot, resa un dit agrícola valencià). Són celebrats de manera especial en Sagunt (festes patronals entre el 21 i 30 de juliol), Torrent (en les que es realisa el famós Ball de Torrent) Simat de la Valldigna (patronals a principis d'agost) i Fuenterrobles (última semana d'agost). Completen esta celebració Sueca (en el trasllat de les imàgens des de l'ermita de la Montanyeta dels Sants, ubicada en plena marjal del parc natural de l'Albufera, fins a l'iglésia parroquial), Picanya i la Pobla del Duc. En el poble de Benimaclet la festa se celebrava fins a mijans del segle XX el 30 de Juliol, en la festivitat dels Sants. Degut als periodos vacacionals i els canvis de costums se passà a celebrar la vespra de la festivitat del Crist de la Providència.
Sants Abdó i Senent de Benimaclet

En un principi la Festa del Sants era realisada exclusivament per llauradors de l'Horta de Benimaclet, mentres que la Festa del Crist quedava reservada per als veïns del poble. Quan és varen unir les festes també quedaren un únic grup de clavaris per a celebrar les dos festes. Aixina i tot els clavaris se visten de llauradors valencians el dia dels Sants per a recordar l'orige de la festa.


El 30 de Juliol al ser la festivitat religiosa dels Sants se celebra una missa en la Parròquia de l'Assunció de Benimaclet a les 19:30 hores.

4 comentarios:

  1. Perdone que corrija un dato erróneo de su artículo. No sé de dónde ha sacado usted la información para escribirlo pero los Santos Abdón y Senén, aunque se sabe muy poco de ellos, SÍ QUE ESTÁN INCLUIDOS EN EL SANTORAL CATÓLICO y no se duda de su existencia.
    En la última edición del MARTIROLÓGIO (el libro OFICIAL que usted llama santoral) aparecen el 30 de Julio, en segundo lugar de los quince Santos o Beatos que se celebran ese día. Y en el Calendario Litúrgico oficial de la Diócesis de Valencia (Epacta) aparecen el día 30 de Julio como Memoria libre (exactamente igual que San Pedro Crisólogo que es el número 1 de ese día en el Martirologio)
    Por favor no caigamos en la superada corriente setentera de desmitificar a los mártires antiguos de los que hay pocos datos contrastados, sólo porque en la Edad Media se adornaron sus vidas con relatos piadosos de dudosa veracidad. Es mejor acudir a las fuentes oficiales que a autores de tendencias tan ideologizadas y discutibles.
    Muchas gracias por permitirme restituir el honor de nuestros Santos Patronos.
    Rvdo. D. Juan Ricardo Company Marqués

    ResponderEliminar
  2. Estimados anónimos. Me gusta el blog porque los artículos tienen apariencia de artículos de investigación histórica rigurosa. Pero un investigador que pretende ser riguroso, en primer lugar, acude a las fuentes originales y, si no le es posible, acude a fuentes fiables (título que no podemos atribuir a la Wikipedia), las comprueba y las CITA. Me parece que, para alguien que lee latín por si la Wikipedia tiene más razón que yo, es de poca altura y humildad limitarse a corregir el artículo, borrando unas líneas, sin publicar mi Comentario en el Blog, citando a quien defiende a nuestros Santos Patronos de un error tan perjudicial para el mantenimiento y promoción de una devoción, como muy bien documentan ustedes, multisecular.
    Muchas gracias por abrir su página a la “participación” de los hijos de Benimaclet.
    Rvdo. D. Juan Ricardo Company Marqués

    ResponderEliminar
  3. Moltes gràcias per la seua aportació D. Juan Ricardo.

    ResponderEliminar
  4. Muchas gracias a ustedes por haber eliminado con tanta rapidez el dato equivocado y por aceptar con tanta honestidad la corrección.
    Un cordial saludo y buenas vacaciones.
    Rvdo. Juan Ricardo.

    ResponderEliminar

Poble de Benimaclet