sábado, 15 de junio de 2024

Acte presentació "Història de la lloable Confraria de Benimaclet"

GRAN ÈXIT DE LA PRESENTACIÓ DEL LLIBRE “HISTÒRIA DE LA LLOABLE CONFRARIA DE BENIMACLET” 

               Els locals del Llar Cultural de Benimaclet s’omplien ahir per la vesprada en motiu la presentació del llibre Història de la lloable Confraria de Benimaclet 1548-2024, el qual ha conseguit recopilar tota l’informació disponible d’esta institució de Benimaclet que pronte complirà cinc segles d’existència.

               L’acte va estar magníficament guiat pel secretari de la Confraria i escritor de Benimaclet, Vicente Valiente, el qual va agrair l’assistència d’autoritats civils i eclesiàstiques i dels veïns i veïnes de Benimaclet.

               El Síndic de la Confraria explicà cóm este proyecte va nàixer per iniciativa seua només pendre possessió del càrrec, fa poc més de tres anys. Per a Francisco Cuenca Meseguer era necessari que Benimaclet contara en esta obra per a que els seus veïns la puguen conéixer i pendre consciència de l’institució en la que tenen la sort de contar. També senyalà que encarregà este treball al croniste de la Confraria i amic Pau Giner, per la seua experiència en l’investigació sobre Benimaclet.

               José Antonio Varela, Prior de la Confraria, se congratulà de la presentació d’esta obra i de la bona salut de la goja la Confraria en estos moments.

               També va intervindre Vicent Pons Alós, Canonge Archiver de la Catedral de Valéncia, que destacà diversos aspectes de l’obra com són el manteniment de l’advocació dels Sants de la Pedra – Abdon i Senent- en Benimaclet (que en molts pobles valencians està sent substituïda modernament per Sant Isidre), l’antiguetat de l’Institució que podria ser anterior a l’aprovació dels Capítuls en 1548 i el paper de l’Horta de Benimaclet que se resistix a desaparéixer.

               Vicente Valiente, secretari de la Confraria, va contar cóm començà l’investigació d’este llibre en els archius parroquials, en la que va participar activament, i va fer una acertada síntesis del contingut del llibre i de les seues parts.

               En l’última part de l’acte el coordinador de l’obra, el mege Pau Giner, croniste de la Confraria, president de l’associació cultural Poble de Benimaclet i membre de la Junta de Govern de Lo Rat Penat, va fer un repàs a la vida de la Confraria des dels seus inicis en el segle XVI fins als nostres dies d’una manera amena i didàctica.

               L’acte contà en l’assistència del Regidor de Movilitat Ciutadana de l’Ajuntament de Valéncia, Jesús Carbonell, del ya comentat Canonge Archiver de la Catedral de Valéncia, Vicent Pons, membres de la Junta Municipal d’Exposició de Benimaclet, de la directora de la Caixa Popular de Benimaclet i de membres de la Junta de Govern de la Confraria.








sábado, 8 de junio de 2024

Corpus Christi 2024 Benimaclet

CORPUS CHRISTI 2024 BENIMACLET

Corpus Christi (en llatí, "Cos de Crist") o Solemnitat del Cos i la Sanc de Crist, abans cridada Corpus Domini ("Cos del Senyor"), és una festa de l'Iglésia Catòlica destinada a celebrar l'Eucaristia. La seua principal finalitat és proclamar i aumentar la fe dels creents en la presència real de Jesucrist en el Santíssim Sacrament, donant-li públicament el cult d'adoració el dijous posterior a la solemnitat de la Santíssima Trinitat, que a la seua volta té lloc el dumenge següent a Pentecostés (és dir, el Corpus Christi se celebra 60 dies despuix del Dumenge de Resurrecció). Específicament, el Corpus Christi és el dijous que seguix al nové dumenge despuix de la primera lluna plena de primavera de l'hemisferi Nort. En alguns països esta festa ha segut traslladada al dumenge següent per a adaptar-se al calendari laboral.

En Benimaclet se celebra una semana més tart que la seua data oficial per a que no coincidixca en el Corpus de la Ciutat de Valéncia, la festa grossa del Cap i Casal. En acabar la missa de 7 de la vesprada la processó ix des de l'Iglésia Parroquial de l'Assunció, en la Plaça del Poble pel carrer Murta i gira a Mistral direcció Sur. Durant el recorregut diversos veïns arreglen monuments a on descansa la custodia processional que porta el retor. La primera parada està en el carrer Mistral, només passar el carrer Utiel. La segona parada és en el carrer Enric Navarro, un poc abans del Cassino Musical, la tercera en Baró de San Petrillo a l'altura del carrer de Nostra Senyora de l'Assunció. En el carrer Poeta Asins té la quarta parada i al final d'Alegret al quinta, a on els veïns preparen un espectacular tapís en terra en alegoria al Corpus. Per últim en el carrer Murta se realisa l'última parada abans d'entrar de nou a l'Iglésia. En cada parada es fa una adoració al Santíssim Sacrament i els chiquets i chiquetes de la Primera Comunió llancen pétals de flors a la Custòdia.



Es tracta d'una tradició centenària instaurada en Valéncia en 1355 i que en Benimaclet se celebra des de temps inmemorial.

lunes, 3 de junio de 2024

Festes Mare de Deu d'Agost 2024

PROGRAMA DE FESTES DE LA MARE DE DEU D'AGOST 2024

Dijous 15 d'agost

12,30 hores, Missa en honor a la Mare de Deu.


Divendres 6 de setembre

Vesprada infantil en la colaboració dels Juniors de l'Assunció. 

En finalisar la missa es procedirà al Pregó Cultural de Festes.

22,00 h. “La Nit de l'Entrepà”, per a les abonades i colaboradors de Benimaclet. I mentres el degustem, nos amenisarà el cantant Gustavo Paradis.


Dissabte 7 de setembre

Al trenc de l'alba, migdia i vespradeta, volteig general de campanes.

18,00 h. Espectacular “Cavalcata”, recorrent els carrers de Benimaclet. Obrirà el corteig el grup de Danses, Falla Progrés Travessia del Teatre, aixina com la Charanga del CIM. A continuació i a l'arribada a la plaça de Benimaclet, la tradicional entrà d'Alfàbegues, per les senyores Clavarieses.

En finalisar l'acte, degustació d'orchata i fartons.


Dumenge 8 de setembre

Al trenc de l'alba, migdia i vespradeta, volteig general de campanes.

Passacarrer, la banda de musica, arreplegarà i acompanyarà a les senyores clavarieses a l'Iglésia.

12,30 h. MISSA SOLEMNE, en honor a la Santíssima Verge, en intervenció del cor Parroquial.

14,00 h, Dispar d'una magnifica MASCLETA.

19,30 h. Solemne processó en honor a la nostra Patrona, que transcorrerà per l'itinerari habitual.

Obrirà el corteig processional el grup de Danses anteriorment citat.

En finalisar es dispararà un ramet de fòcs artificials, en lo que es donarà per conclosa les Festes a la nostra patrona.


Dilluns 9 de setembre

19:30 h. Missa per les confrares difuntes.


SENYORES CLAVARIESES 2024

Josefa Ballester Plá

Concepción Bartual Ciurana

María Dolores Beltrán García

Teresa Bori Pastor

Emilia Cantos Cebrián

Inmaculada Cuenca Mancebo

María del Rosario Fernández Ortiz

Desamparados Furió Martínez

Ángeles García Hernández

María Amparo Gimeno Martí

Josefa Martí Rodríguez

María Pilar Romero Roselló

María Dolores Selfa Lluch

Carmen Tebar Escribano

Manolita Val Mascarell

María Teresa Val Mascarell

sábado, 1 de junio de 2024

Presentació llibre "Història de la Confraria de Benimaclet 1548-2024)"

 PRESENTACIÓ LLIBRE “HISTÒRIA DE LA CONFRARIA DE BENIMACLET (1548-2024)



El pròxim divendres 14 de juny, la nostra associació junt en la Confraria dels Sants Abdon i Senent i Santíssim Crist de la Providència de Benimaclet presentarem el llibre “Història de la lloable Confraria de Benimaclet (1548-2024)”. L’Associació Cultural Poble de Benimaclet és una associació al servici de Benimaclet que té com a principal finalitat la recuperació de la memòria de lo que va ser el poble i l’horta de Benimaclet fundada en 2016.

La Confraria de Benimaclet, fundada en la primera mitat del segle XVI en l’advocació dels Sants de la Pedra, és una entitat que Benimaclet guarda com si d’un tesor es tractara. A través dels segles han format part d’ella la majoria dels habitants de Benimaclet, hòmens i dònes, que en ella trobaren un instrument de cohesió social i solidaritat. Hui continua viva en el nostre poble, realisant diversos actes a lo llarc de l’any com són les Festes Patronals, la festa de la Creu de Maig, el Naiximent,...

El llibre va ser iniciativa de l’actual Síndic, Francisco Cuenca Meseguer, que encarregà al croniste de la Confraria i President de la nostra associació, el mege Pau Giner la coordinació de l’obra, la qual ha contat en la colaboració de Vicente Valiente i Adrián Ramón i la participació de més d’una decena de veïns i veïnes que han aportat documentació i testimoni. L’investigació ha durat més de tres anys i a banda de fer un repàs de l’història de l’entitat, se presenta en més de cent fotografies, els programes de festes des de 1918, les clavaries, estampes i gravats, himnes, gojos,.. Una obra que serà imprescindible per a qualsevol veí amant de les tradicions de Benimaclet i aumentarà l’estima dels benimacleters per ella.

L’acte tindrà lloc el divendres 14 de juny en el Llar Cultural de Benimaclet (Carrer dels Sants 8) a les 19:00 hores.

Poble de Benimaclet