domingo, 21 de abril de 2019

Els Cacherulos de Pasqua


ELS CACHERULOS DE PASQUA

El dia de Pasqua Pepico plorava perqué el cacherulo no li s'empinava”, diu la famosa cançó pasqüera que fins fa poc se sentia pels carrers dels nostres pobles en estos dies de Pasqua. Fer volar el cacherulo, va ser, és i serà una diversió única. L'acte de mantindre un objecte en l'aire resulta fantàstic, tant per a menuts com per a majors. El cacherulo, junt en la mona de Pasqua, l'esclafit de l'ou dur i els jocs tradicionals de corda són tradicions que no deurien perdre-se.

Els nostres yayos construïen els cacherulos en uns pocs elements que tenien a mà: tres canyes, fil d'empalomar i uns papers de periòdic. Hui ya no existixen pràcticament els artesans i es poden adquirir en qualsevol comerç. La construcció va ser artesanal durant sigles. Es creu que l'història dels cacherulos es remonta molt arrere, a l'antiga China, cap al 1250 abans de Crist. Més d'un mileni abans que fora fundada la nostra Valentia romana.

Potser que els orientals de l'Antiguetat es distragueren en objectes similars als nostres cacherulos, pero lo que és segur és que els utilisaven com a sistema de comunicació entre les seues hostes, segons un còdic de colors.


El cacherulo és un objecte de la cultura popular. Com hem indicat, en el passat valencià molts dels cacherulos eren artefactes casers, circumstància que facilitava la comunicació familiar durant la seua elaboració. La seua construcció era una lliçó de cultura de l'esforç en tota regla de yayos a nèts. Encara que existixen diverses varietats i tipos, els materials bàsics per a la seua elaboració són: tres canyes, paper i fil d'empalomar.

Encara que la majoria dels chiquets construïen els cacherulos en sa casa, en alguns temps comprar un cacherulo podia ser fins i tot una obra de caritat. Casi un sigle arrere, en abril de 1924, el Círcul de Belles Arts de Valéncia organisava un concurs-subasta de berenars i de cacherulos decorats per artistes. En els beneficis obtinguts es compraven mones de Pasqua als chiquets més necessitats de la ciutat. A lo manco des de principis del segle passat existien en la capital, en les afores de la plaça Del Mercat alguns comerços tradicionals que en vespres de la Semana Santa omplien els seus escaparats de cacherulos. En l'actualitat se troben en jogueteries i basars, en la seua majoria regentats per la comunitat china, com a curiositat del destí.

Tant important és conseguir un cacherulo com trobar algun lloc òptim on el vent tinga la suficient força i no existixquen cables que acaben en la nostra diversió. En zones rurals d'interior s'opta per eres obertes, mentres que en les zones costeres és recomanable visitar la plaja. En Valéncia, ademés del vell llit del riu Turia, era habitual anar a les plages del Cabanyal i de la Malvarrosa, on el vent té més provabilitats de presentar-se.

I mentres el cacherulo s'empina o no se pot cantar la cançó tradicional:

El dia de Pasqua,
un chiquet plorava
perque el cacherulo
no li s'empinava.

La tarara sí,
la tarara no,
la tarara, mare,
que la balle yo

Ella porta pirri
ella porta pirri
ella porta pirri
també porte yo

La tarara sí,
la tarara no,
la tarara, mare,
que la balle yo

Els fadrins d'ací
ya no pinten res
els que pinten ara
son els forasters

Els fadrins d'ací
si que pintaran
perque les fadrines
a buscar-los van

El dia de Pasqua
son dies de mones
¡Ay! que pantorrilles
tenen les chicones

La tarara sí,
la tarara no,
la tarara, mare,
que la balle yo

Font:
Las Provincias
Valencia-Canta

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet