domingo, 28 de abril de 2019

Quaderns Rubio i l'Acadèmia

QUADERNS RUBIO I L'ACADEMIA


Els Quaderns Rubio en els que tots hem deprés caligrafia tenen una important relació en el nostre poble. Ramon Rubio Silvestre va ser l'inventor dels Quaderns Rubio, havia naixcut en Tarragona en 1927, pero de menut es va traslladar a Geldo, un poblet de l'Alt Palància, al qual va estar molt unit tota sa vida. Rubio va estudiar en la ciutat de Valéncia i es va compartir en Professor Mercantil, lo que sempre havia desijat. En els anys 50 fundà una acadèmia en el carrer Martí de la ciutat de Valéncia. Donat el seu èxit uns anys més tart va fundar en Benimaclet una nova escola, l'Acadèmia Rubio, junt a les vies del trenet, en el carrer Soletat Doménech. Ramon Rubio impartia contabilitat en esta acadèmia de la seua propietat.

Interessat pel que els seus alumnes adquiriren els domini dels números i milloraren la caligrafia creà una série de fiches de recolzament per a que perfeccionaren l'escritura i les matemàtiques. Ad estes fiches les cridà: “El mètodo Rubio”. Basant-se en la tècnica grafomatriu, que partint de la realisació de gràfiques simples com les llínies curves i rectes, continua en grafies més complexes (llínies ondulades, círculs o bucles). És tracta d'un mètodo de reforç didàctic que se basa en fer fàcil lo difícil mediant la repetició de senzills eixercicis.

Els inicis no foren fàcils i els mestres no confiaven en el seu mètodo. Poc a poc se donaren conte de que els alumnes que utilisaven els quaderns Rubio obtenien millors resultats acadèmics. A l'aumentar la demanda de Quaderns Ramon Rubio fundà Ediciones Técnicas Rubio y Cuadernos Rubio que ell mateix imprimia artesanalment en sa casa.

Als inicis dels anys 60, els amos de l'Acadèmia Rubio, degut a que el negoci editorial s'havia d'atendre per la seua importància, va oferir l'adquisició de dita acadèmia que constava de planta baixa i primer pis als religiosos claretians. Sis claretians, cinc sacerdots i un germà, es varen fer presents en Benimaclet en el curs 1962-63, fent-se càrrec de l'educació en dita acadèmia que va rebre el nom de “Cor de Maria” en primer lloc i, posteriorment, per a evitar equívocs en atres institucions es va cridar, i es diu, Claret-Benimaclet.

A finals dels 80 l'Editorial va aplegar a vendre anualment més de 10 millons d'eixemplars, destinats a chiquets d'entre 3 i 13 anys. A lo llarc dels anys, els quadernets han evolucionat i s'han adaptat en èxit als nous temps despuix d'abordar canvis. En 2001 va morir Ramon Rubio en la ciutat de Valéncia.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet