miércoles, 22 de enero de 2025

Alqueries del PAI de Benimaclet

LES ALQUERIES DEL PAI DE BENIMACLET



A raïl de les notícies aparegudes en la prensa valenciana sobre la cessió d’una de les alqueries que estan incloses dins del PAI de Benimaclet a l’Associació Cultural l’Horta de Valéncia per part de l’empresa Metrovacesa volem fer una série de consideracions.

Com be saben els veïns de Benimaclet la nostra Associació Cultural “Poble de Benimaclet” que enguany complirà una década té entre els seus principis fundacionals la recuperació de l’Horta de Benimaclet i la seua memòria. En este sentit hem treballat publicant recentment l’estudi “L’Horta de Benimaclet. Alqueries, camins i gents” del qual se varen publicar tres edicions per la gran expectació que va tindre entre els benimacleters.

Per este motiu, després d’haver contactat en l’Associació Cultural l’Horta de Valéncia, associació que va nàixer en el camí de Farinós i que ha estat en relació en les tradicions del nostre poble, no podem fer atra cosa que alegrar-nos per la decisió de l’empresa i esperar poder colaborar en l’Associació en els fins que tenim en comú, com són la promoció de l’Horta i de les nostres tradicions.

Per atra banda lamentar profundament el desconeiximent per banda d’alguns representants veïnals de les alqueries de Benimaclet. Actualment queden en peu, dins del PAI, 3 conjunts d’alqueries: Alqueria de Cucala (junt a la redona de la Politècnica), la de Tello (ocupada per CSOA) i el conjunt Zarzo-Bayarri que inclou tres alqueries: la ocupada que serà cedida que era de la família Bonora Zarzo, la de Bolea (Zarzo) i casa Bayarri. Actualment casa Bayarri està habitada i és usada pels seus propietaris que la mantenen en vida plena, després de més de 110 anys. Per lo tant, no s’ha cedit casa Bayarri, com apareix en Horta Notícies; ni la del Patach com diu Levante-EMV (la qual va desaparéixer fa més de 15 anys) i era de la família Miró Carsí. 

Conjunt Zarzo-Bayarri i Alqueria Patach
  
Casa Bayarri construïda en 1913

Casa Bonora (la que se va a cedir)


Casa Bolea, construïda a principis del segle XIX.


Aprofitem per a tornar a insistir en les propostes que hem fet en les reunions en l’Ajuntament de Valéncia i demés associacions cíviques de Benimaclet en les que hem demanat que el conjunt d’alqueries Zarzo-Bayarri queden dins del PAI protegides i com a memòria de lo que va ser la nostra Horta de Benimaclet per a que puga ser gastat com a museu etnològic i us per a activitats culturals de Benimaclet.

viernes, 10 de enero de 2025

Sant Antoni 2025

FESTA DE SANT ANTONI DE VERA


Sant Antoni Abat, conegut en Valéncia familiarment con Sant Antoni del Porquet va nàixer en Egipte en l'any 251 i morí en 356. Va ser un monge cristià, fundador del moviment eremític. El relat de la seua vida presenta la figura d'un home que creix en santitat i el convertix en model de pietat cristiana. El relat de la seua vida té elements històrics i uns atres de caràcter llegendari; se sap que va abandonar els seus bens per a portar una existència d'ermità i que atenia a vàries comunitats monacals en Egipte, permaneixent eremita. Es diu que va alcançar els 105 anys d'edat. Es representa com un vell en l'hàbit de l'orde i en un porc als seus peus.
Segons conta l'història, Sant Antoni Abat en mig de la vida austera que va portar, va descobrir el saber i l'amor divins a través d'observar a la naturalea. D'eixa revelació, va adquirir la costum de beneir als animals i a les plantes. A partir de la seua mort, va ser invocat com a patró dels ganaders i protector dels animals domèstics.


La zona de l'antiga horta valenciana de Benimaclet, situada en les rodalies de l'ermita de Vera, viu encara la seua típica bendició dels animals que sabem que ya se celebrava a principis del segle XX. Des de ben matí gents del poble de Benimaclet i la seua horta, d'Alboraya i la Malvarrosa acodixen a l'ermita de Vera per a assistir a la primera missa del dia, la de Sant Antoni. A continuació s'impartix, des d'una tribuna, la bendició als numerosos animals domèstics que acodixen acompanyats pels seus amos a esta cita anual.

La festa es fa gràcies als clavaris i la mateixa servix de reencontre entre antics habitants de la zona, quan el conjunt de Vera tenia prop de 2.000 habitants.

La celebració és senzilla, pero molt emotiva. La majoria dels assistents se coneixen i això és lo més important. Molts llauradors, dels pocs que queden, tornen a esta zona solament en estes festes i eixe reencontre és impagable.

En acabar la bendició se realisa la tradicional rifa en la que s'oferixen pernils, pollets, gallines i dotzenes d'ous, garrafes d'oli i vi, entre atres productes.

La celebració en honor de l'ermità Sant Antoni finalisa en el dispar d'una mascletà a la que seguix un dinar de confraternitat entre clavaris i antics veïns, mentres els visitants poden descobrir el conjunt històric de Vera.




Programa del 2025

Dumenge 19 de giner de 2025
- 10:30h Celebració Santa Missa en l'Ermita de Vera.
- 11:30 Balls regionals.
- 12:00h Benedicció dels animals i entrega de trofeus.
- 13:30h Gran rifa "Sant Antoni" en grans premis.
- 14:00h Bateries pirotècniques.