domingo, 10 de septiembre de 2017

A Vós, Mareta

LA MARE DE DEU D'AGOST

Mare de Deu d'Agost de Benimaclet
El segon dumenge de Setembre Benimaclet celebra la festivitat de la Mare de Deu d'Agost. Tradicionalment la festa se celebrava el 15 d'Agost i era organisada per dones casades del poble. Per les costums vacacionals, a finals dels anys 60 del segle passat la festa passà a celebrar-se en la data actual per a que poguera participar més gent. Al passar a la nova data les festes es junten en les del Crist, quedant una semana i mija de Festes Patronals de Benimaclet.


Per a commemorar la festivitat de la Mare de Deu d'Agost de Benimaclet, l'amic i veï de Benimaclet, Adrià Jaén i Cuenca nos ha enviat un poema que du per títul “A Vós, Mareta” i que a continuació reproduïm:


A Vós, Mareta

A Vós, Mare de Déu, vos escriuria el més bell dels poemes però, en recordar la vostra excelsa bellesa i la vostra immaculada perfecció, l’art dels ritmes i de la mètrica s’esvaïx i les rimes es perden entre les moltes paraules gentils que intenten descriure la vostra puresa. Beneits poetes que han aconseguit trobar versos dignes de la vostra íntegra figura! Em tem, Mareta, que no tinc el do de la lírica.

A Vós, Mare de Déu, vos edificaria el més gran dels temples però, en recordar la vostra sublim senzillesa i la vostra natural humilitat, cauen els murs de la meua supèrbia i entenc i comprenc que no hi ha major temple que el cor d’un bon cristià. Beneits aquells que fan del seu cor el vostre temple! Em tem, Mareta, que no tinc la virtut de l’arquitecte.

A Vós, Mare de Déu, vos cantaria la més màgica de les cançons però, en imaginar la vostra tendra mirada i la vostra calorosa presència, perd l’entonació i desafine encisat per la vostra bondat. Beneits els àngels que canten les vostres glòries junt al Pare i el Fill, beneit el seu cantar! Em tem, Mareta, que no tinc l’art de la romança. 

A Vós, Mare de Déu, vos lliure el meu cor meravellat que, al vostre costat, farà dels seus batecs el millor dels poemes, de la seua diligent constància el més grandiós dels temples i del seu pur i ver amor la millor de les cançons. Beneïda sigueu Mareta! Beneit sia el fruit del vostre ventre! Beneit aquell que vos ama i veu en Vós un exemple de fortalesa, puresa i lleialtat! Beneit este poble de Benimaclet que mai no es cansa de contar i fruir les vostres gestes!

A Vós, Mare de Déu, tot l’amor d’este humil poble d’horta que cada setembre engalana els carrers i els cors per celebrar-vos.


Adrià Jaén i Cuenca
Veí de Benimaclet

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet