CRÒNICA FESTES PATRONALS BENIMACLET 2021
Ahir acabaren les Festes Patronals de Benimaclet del 2021, unes festes que quedaran en la memòria dels benimacleters per molts motius que les han fet especials: la visita de l'image “Peregrina” de la Mare de Deu dels Desamparats, l'haver estat un any sense festes, l'absència de grup de clavaris que organisara les festes i l'improvisació a la que ha obligat les mides sanitàries marcades per les autoritats.
La situació sanitària determinà que cap Clavaria poguera encarregar-se de la preparació de les festes, donada l'incertidumbre que hi havia. Ben entrat el més de maig, des de la Junta de Govern se va decidir dur avant la Festa de la manera més digna possible. Baix la direcció del Sindic, Paco Cuenca, han demostrat que a pesar de les dificultats del moment actual, en empeny i treball tot és possible.
El divendres 10 s'inauguraren les Festes en el Pregó Cultural de Festes a càrrec de l'ingenier agrònom de Benimaclet Manuel Zarzo i Castelló. En el Pregó va ressenyar la Fundació de la Parròquia per banda de Sant Joan de Ribera fa més de 400 anys i la devoció del poble de Benimaclet pels Sants de la Pedra i el Crist de la Providència. Animà a tots els habitants a mantindre les tradicions que nos han trasmés els antepassats i continuar celebrant les nostres Festes Patronals de la manera més digna possible. En representació de la Confraria, Manolo Ciurana, li va entregar un recort de l'acte i li va agraïr la seua participació. Des de Poble de Benimaclet felicitem a Manuel Zarzo pel Pregó en el que nos va deleitar.
El dissabte 11 el Poble de Benimaclet se va omplir d'artistes que participaren en el III Certamen de Pintura ràpida de Benimaclet, que ya s'ha convertit en una bonica tradició, gràcies a la gestió de Santiago Gomez Carreras. La participació va ser molt numerosa i la calitat de les obres elevada. El guanyador del Primer Premio dotat en 350 €uros i patrocinat per la Caixa Popular ha sigut per a Pasqual Gimeno i el Segón Premi per a Alfredo Sales. Desigem que l'event se convertixca en un clàssic dins de les festes.
El dumenge, festa de la Mare de Deu d'Agost, se celebrà la Missa Major. Pero no s'autorisà la tradicional processó de la Mare de Deu.
El dilluns, sense encara tindre l'autorisació, els Sants de la Pedra partiren cap a Vera recorreguent el camí Farinós d'una manera íntima i digna per a mantindre la tradició trobant-se en els llauradors de l'Horta que estaven avisats del seu pas. Se celebrà missa en l'Ermita de Vera i se va tornar pel mateix camí Farinós, passant pel Cementeri Parroquial de Benimaclet.
El dimecres, se comunicava a la població que finalment s'autorisaven els actes religiosos en l'exterior (processons), per lo que tocava preparar-ho tot en tres dies.
El dijous començà a montar-se el Mercat Migeval, que va ser rebut en una pluja, recordant l'últim mercat que no pogué realisar-se per la pluja. Finalment tot quedà en un susto i la pluja no tornà apareixer fins a l'últim moment de les festes. El tradicional Mercat ocupà els carrers del Centre Històric de Benimaclet, donant gran ambient festiu a les nostres festes.
Eixe dijous hagué de fer-se el Concert de la Big-Band en el Centre Instructiu de Benimaclet, donada l'amenaça de pluja. El concent va ser un èxit per la calitat i públic.
El divendres per la nit se realisà un concert de la Banda del Centre Instructiu Musical en la Plaça de Benimaclet que delectà als assistents en melodies modernes i conegudes.
El dissabte, dia dels Sants de la Pedra, no pogueren celebrar-se les tradicionals calderes degut a la prohibició d'actes multitudinaris. De bon matí arribà la “Peregrina” al Cementeri de Benimaclet, des d'allí anà al Quartel de la Guàrdia Civil, el CIM i el Cottolengo del Pare Alegre. A continuació va recorrer els carrers de Benimaclet i finalisà el camí en la Plaça del poble a on l'esperava una multitut per a vore-la entrar a l'edifici parroquial a les 12 del migdia. L'església permaneixqué oberta durant els tres dies següents per a que tots els veïns pogueren visitar-la. Per la vesprada la missa en honor als Sants cantada en valencià donà lloc a la processó dels Sants, la primera que se realisava des de 2019 en Benimaclet. Per la nit, se realisà un sopar en el llar per part de la Junta de Govern, donat que no se podia fer el sopar en la Plaça en companyia del poble.
Per fi, el dumenge, el dia del Crist, tinguerem la tradicional Missa Major del Crist de la Providència i la digna mascletà del migdia estigueren a l'altura de lo que estava permés. Per la vesprada la tradicional Processó del Crist en l'acompanyament de la “Peregrina” va tancar les festes patronals en una assistència multitudinària i complint en les mides sanitàries marcades per les autoritats. Els carrers de Benimaclet estaven de gom a gom. La processó l'obria la Creu processional, les Falles, els chiquets de Primera Comunió, la Mare de Deu dels Desamparats, El Crist de la Providència, el Clero, les autoritats, la Junta de Govern i tancant la processó la Banda de Música del CIM de Benimaclet. L'acte acabà en un magnífics focs artificials.
El dilluns se realisà la tradicional Missa pels confrares difunts i, a continuació, se va despedir dignament a la “Peregrina”, moment en que la pluja tornà a fer acte d'aparició.
Tot un èxit que esperem que se repetixca en els pròxims anys. Un èxit d'actes, de participació del veïnat, de concòrdia i de cultura. Desigem que les Festes Patronals continuen mantenint l'ànima de lo que va ser el nostre poble. Animem a les pròximes clavaries a continuar pel camí marcat per la Junta en estes festes d'emergència.
Poble de Benimaclet, que enguany s'ha convertit en una Associació Cultural al servici de Benimaclet, ha realisat un seguiment especial d'estes festes especials. En més de 350.000 visites el nostre blog seguix mantenint informats als qui volen informació sobre el nostre poble. El programa de festes ha tingut més de 5000 consultes estos dies. Des de l'Associació Cultural Poble de Benimaclet continuarem treballant per les nostres tradicions i el nostre poble.
No hay comentarios:
Publicar un comentario