viernes, 17 de septiembre de 2021

Visita Mare de Deu dels Desamparats

LA MARE DE DÉU DELS DESAMPARATS VISITA BENIMACLET



El dissabte 18 de Setembre de 2021 visitarà el Poble de Benimaclet l'image peregrina de la Mare de Deu dels Desamparats, patrona de Valéncia. La devoció per està advocació de la Mare de Deu se remonta al segle XV quan el Pare Jofré es dirigia a la Catedral de Valéncia per a pronunciar un sermó d'una missa durant la Quaresma, quan va presenciar el maltracte a un malalt mental en un carrer de Valéncia pròxima a Santa Caterina. El dumenge següent en la Catedral, va dedicar una part del seu sermó a predicar en contra de la persecució irracional i tant més cruel quant més inocents, impotents i irresponsables són les víctimes”

El sermó va ser escoltat per Llorenç Salom, qui junt en atres comerciants i artesans varen aportar els fondos necessaris per a la materialisació d'un edifici que protegira ad estes persones. Finalment l'1 de juny de 1410 es va inaugurar l'hospital en el nom d'Hospital d’Innocents, Folls i Orats baix l'ampar de la Verge, Santa Maria dels Innocents.

A pesar de ser la patrona de la ciutat de Valéncia, l'image no havia segut coronada canònicament. L'arquebisbe de Valéncia, el cardenal Enric Reig Casanova, va ser l'impulsor de l'idea de la coronació de la Verge. El 15 d'octubre de 1921, el papa Benet XV va concedir el privilegi per a la coronació. El 12 de maig de 1923, dissabte, va tindre lloc la cerimònia de la coronació de la Verge en el Pont del Real. Fins a allí, l'image va acodir en una diadema de flors, discorrent pels carrers engalats de la ciutat. Varen acodir a l'acte el rei Alfons XIII i la seua esposa, la reina Victoria Eugenia, aixina com el nunci del papa Pío XI, Federico Tedeschini, i l'arquebisbe de Burgos, d'orige valencià, el cardenal Benlloch.

La primera volta que se té constància que la Mare de Deu va visitar Benimaclet va ser els dies 31 i 1 de juny de 1948. En aquella ocasió la benvinguda va començar en un repartiment de menjar als pobres del poble, passant a ser rebuda en l'Alqueria de Coll, en el camí de Vera. Va visitar el Cementeri parroquial, les escoles i la Parròquia a on se celebraren diversos actes.


L'image pelegrina de la Verge dels Desamparats, d'un metro i 33 centímetros d'altura, va ser realisada en 1966 per l'escultor Octavi Vicent, per encàrrec del capellà major de la Basílica, en la finalitat de que l'image original no ixquera del seu camarí per a recórrer els carrers i els pobles en pelegrinage llevat de sorgir una suprema necessitat, en benefici de la seua millor conservació. A tal efecte es va dissenyar un vehícul adaptat especialment per als seus trasllats, conegut popularment com El "Maremòvil", marcat en la matrícula V - 0075-GP, pel 75 aniversari de la coronació, quan es va fer el vehícul.

El programa d'actes en Benimaclet serà el següent:

- Arribada a Benimaclet el dissabte a migdia.
- El dumenge acompanyarà al Stm. Crist de la Providència en la seua processó
- Dilluns a les 20 hores: Acte de despedida de la Mare de Deu.

Durant la seua estància en Benimaclet s'intentarà que l'església estiga oberta el màxim de temps possible per a que puga ser visitada per tots els veïns que ho desigen.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet