domingo, 12 de marzo de 2023

Presentació llibre L'Horta de Benimaclet

 PRESENTACIÓ LLIBRE L'HORTA DE BENIMACLET



El pròxim divendres 24 de març l'Associació Cultural Poble de Benimaclet té el plaer de presentar un llibre que du per nom “l'Horta de Benimaclet. Alqueries,camins i gents” del qual és autor el mege benimacleter Pau Giner i Bayarri. Giner, dedica el llibre als llauradors de Benimaclet, en especial a son yayo Ramon Bayarri, que varen fer “un verger de l'Horta de Benimaclet”. Coneixedor de l'Horta, a on va passar gran part de la seua infància, ha dedicat tres anys a completar-lo.

Es tracta del primer llibre dedicat, íntegrament, a l'horta de Benimaclet i els seus habitants, injustament tractats i oblidats durant molt de temps. No és possible voler a l'horta si no se coneix. L'obra busca recuperar la memòria de lo que va ser l'horta de Benimaclet i posar en valor lo que queda d'ella.

Per a la seua realisació, a banda de la consulta de centenars de documents històrics, s'ha contat en la participació de decenes de veïns i veïnes de Benimaclet que varen viure la seua infància en la nostra horta. Sense ells no haguera segut possible la confecció del mateix. El llibre conta en 190 pàgines i més de 200 fotografies, la majoria d'elles a color, que l'ilustren. Comença en un estudi introductori històric i social que intenta donar explicació l'actitut negativa de molts benimacleters front a la seua horta. A continuació se fa un repàs dels principals camins que la recorrien repassant totes les alqueries i barraques que la poblaven remarcant les famílies que les varen habitar, quan ha segut possible. També se fa un recort a les séquies que regaven els camps de Benimaclet. Per últim se fa una proposta de futur. En els anexos trobem notícies ocorregudes en l'Horta i els censos poblacionals de 1880 i 1920.

Des de la nostra Associació Cultural desigem que el llibre siga del gust de tot el veïnat i servixca d'inici per a estudis en més profunditat que se puguen fer en anys venidors. “Poble de Benimaclet”, fundat en 2016, té per objectius, entre atres, promocionar l'horta de Benimaclet i continuarem treballant en este sentit en proyectes com el que ara ix a la llum.



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet