viernes, 12 de enero de 2018

Benimaclet en 1646

BENIMACLET EN 1646


En l'any 1646 es va realisar un cens de la població del Regne de Valéncia. En aquells temps estava a punt d'acabar el regnat de Felip III de Valéncia (IV d'Espanya). Els censos se realisaven en una funció recaudatoria. Servia per a saber quins ciutadans havien de pagar imposts. En ells només apareixia el cap de la familia (que era el home de la casa o la viuda).

El personage més important del poble era el Justicia, lo que hui seria l'alcalde. El 'justícia' era el càrrec municipal que durant l'existència dels Furs del Regne de Valéncia (1238-1707) s'encarregava dels temes judicials. De les causes penals se ocupava el justícia criminal i de les civils el justícia civil. Abdós eren triats por un any por el mètodo de l'insaculació de les "bosses" de ciutadans i de la de cavallers, alternativament. En els pobles més menuts, com Benimaclet, només hi havia un Justicia que eixercia tota la justícia. A banda en el nostre poble teníem un “llochtinent del Justicia” que ocupava el seu lloc quan s'absentava el Justicia.

Atres personages importants eren els Jurats eren l'orgue eixecutiu suprem de govern de la ciutat durant l'época foral. L'institució estava formada per quatre prohoms o ciutadans i dos cavallers i generosos —la menuda noblea urbana—, elegits per un any. Benimaclet contava en dos jurats (lo equivalent als regidors en l'actualitat).

El cens de 1646 comença aixina:

Certifique yo, Miquel Joan Conca, notari, que en lo Lloch de Benimaclet los Justicia i Jurat de dit lloc per execució de la Carta dels Señors elects dels tres estaments del Regne de Valencia de tretse de Octubre del corrent ab acte rebut per mi en vintyhuit del dit mes de octubre me han donat lo manifest de tots los vehins y habitadors y de les cases del dit lloch y de la parrochia de aquell que son los seguents:
Joan Baró, Justicia de dit lloch
Joseph Monañes, Jurat
Matheu Verguer, Jurat
Miquel Martí, llochtinent de Justicia
Antoni Morella
Dorotea Comes y de Corretger, viuda
Pere Aygues
Joseph Ribarroja
Jaume Murla
Frances Andres
Gillem Boyra
Pere Julià
Joseph Soler
Joseph Julipa, moliner
Christofol Perchana
Frances Fort
Geronyma Lluca
Joan Aygues
Susanna Soler, donzella
Joseph Esteve
Christofol Gomez
La viuda de Martorell
Magdalena Corretger y de Sarso, viuda
Melchior Vicent
Joan Balançat
Batiste Comes
Joan Soler
Luciana Francisca Marti i de Fores, viuda
Frances Andres
Joseph Valls
Balthasar Vicent
Joan Recurt
Joseph Corretger
Joseph Marti
Joan Escuder
Mestre Pere Albufera
Matheu Bou
Joan Verger
La viuda de Joan Escuder
Joseph Marti
La viuda de Joan Greses
Andreu Brocal
Miquel Brocal
Joseph Marti, menor
Joan Rocafort
Macia Verger
Gaspar Senent
Batiste Almenar
Joseph Rodrigo
Grayda Escriva y de Dies
Vicent Micó en una Alqueria
J. Rodrigo en la Alqueria de Nasayes
J. Furio en la Alqueria de Gargallo
Pere Guardia
Pere Melia
Domingo Labayla
Berthomeu Farinos
Miquel Sales
Frances Suay
Antoni Blat, moliner
Sinio Periz
Vicent, estager de Joseph Gomez
Nadal Galindo
Vicent Serda
Mosen Pere Royo, Rector
Thomas Terhuel."

Per lo tant Benimaclet contava en 1646 en un total de 66 veïns, que equivalien a 300 ànimes (com només se tenia en conte el cap de família, s'han d'afegir les dones, fills i demés familiars al càrrec). En l'introducció al cens se nos indica que son els habitants del poble i de la Parroquia de l'Assunció, per lo tant inclou l'horta de Benimaclet.

S'enten que la majoria dels habitants són llauradors, quan no és aixina se fa menció a la professió: tenim dos moliners, un rector, un mestre i un estager.
Se nomenen dos alqueries de Nasayes i de Gargallo, és de supondre que tindrien una importància significativa quan se varen ressenyar.


No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet