lunes, 16 de septiembre de 2024

Crònica Festes Patronals 2024

CRÒNICA FESTES PATRONALS BENIMACLET 2024



Ahir acabaren les Festes Patronals de Benimaclet del 2024, unes festes magníficament organisades que quedaran en la memòria dels benimacleters per molts motius que les han fet especials: la recuperació dels Jocs Florals de Benimaclet, la participació de la Real Senyera en la provessó del Crist i el bon orage que ha permés que se realisaren tots els actes programats per la Clavaris Ancla-53, baix la direcció de José María Greses Panach.


El divendres 6 s'inauguraren les Festes en el Pregó Cultural de Festes a càrrec de José Millet Roig, Catedràtic de la UPV. Va ser presentat pel Prior de la Confraria, José Antonio Varela en un emotiu acte que va tindre lloc en la Parròquia de l’Assunció. Millet, en un discurs en el que alternà valencià i castellà, vullgué deixar patent que per ad ell és un privilegi haver-li donat l’oportunitat de ser pregoner d’enguany. Recordà que no és fill de Benimaclet, pero viu 33 anys en el nostre poble i ací han naixcut els seus fills; estant implicat en les associacions com la Falla de San Petrillo. Això ha fet que sempre sentira com a u més de Benimaclet. Va fer memòria de l’orige musulmà de Benimaclet i cóm va mantindre la seua independència fins a finals del XIX quan passà a ser una pedania de la ciutat de Valéncia. Pero encara aixina se manté un sentiment de poble. També parlà del passat agrícola, i els Sants de la Pedra. Dedicà unes paraules a la Politècnica; la creació de la UPV en 1968, quan ell va nàixer. Ha remarcà dos característiques de Benimaclet: En primer lloc l’hospitalitat del habitants de Benimaclet en els estudiants, professors i personal de la UPV, lo que ha ajudat al seu desenrroll. Per atra banda l’autenticitat que ha fet possible mantindre 400 anys les nostres tradicions.. Des de Poble de Benimaclet felicitem a José Millet pel Pregó en el que nos va deleitar. Per la nit hi hagué un sopar de pataqueta en la Plaça amenisada el cantant Gustavo Paradis.


El dissabte 7 el Poble de Benimaclet se va omplir d'artistes que participaren en el VI Certamen de Pintura ràpida de Benimaclet, que ya s'ha convertit en una bonica tradició, gràcies a la gestió de Santiago Gomez Carreras. La participació va ser molt numerosa i la calitat de les obres elevada. El guanyador del Primer Premi dotat en 1000 €uros i patrocinat per la Junta Municipal d’Exposició ha sigut per a Gonzalo Romero Navarro i el Segón Premi dotat per la Caixa Popular per a Roberto Pérez Real. El Jurat ha cregué convenient reconéixer tres obres en una Menció d'Honor donades els mèrits que presentaven als pintors: Amparo Lorente Muñoz, Santiago Gil Tena i Mrudul. Nos congratulem de que l'event s’haja convertit en un clàssic dins de les festes. Per la vesprada les Clavarieses de la Mare de Deu feren una extraordinària cavalcata, l’entrà de les alfàbegues i repartiment d’orchata.

El dumenge, festa de la Mare de Deu d'Agost, se celebrà la Missa Major en recollida de les Clavarieses i en acabar una magnífica mascletà. Per la vesprada tingué lloc la tradicional processó de la Mare de Deu, en la que participaren diferents grups de danses valencianes i finalisà en un ramet de fòcs artificials.


El dilluns, en acabar la missa de la vesprada, els Sants de la Pedra partiren cap a Vera recorrent el camí Farinós en mig de l’horta i acompanyats de bengales i fòcs, mantenint l’antiga tradició del nostre poble. Els pocs llauradors de l'Horta que encara queden ixqueren al pas dels Sants per a rebre-los. En arribar a l'Ermita de Vera hi hagué repartiment d'orchata i fartons per als acompanyants dels Sants Patrons.



El dimarts 10 de setembre a les 18:30 hi hagué missa en l’Ermita de Vera i degustació de dolços i mistela. Els Sants tornaren a Benimaclet fent fent parada en l'Universitat Politècnica de Valéncia i Cementeri Parroquial. En arribar a la Plaça de Benimaclet, els grups de Danses reberen als Sants en una demostració de balls i una dansà popular.

A les 10 de la nit començaven els IV Jocs Florals de Benimaclet. Un event que se recuperava després d’un paréntesis de vora noranta anys. L’acte el va inaugurar el Secretari del Jocs; l'eminent escritor de Torrent Miquel Àngel Gascón. La jove presentadora, Clara Giner, nomenà a les autoritats i membres de la taula. Uns breus discursos dels organisadors continuaren en l'acte; en primer lloc el President de la Clavaria, José Maria Greses i en acabant Pau Giner president de l'Associació Poble de Benimaclet, entitat recuperadora del certamen, va fer un repàs a l'història dels Jocs. El Secretari va fer llectura de l'acta en la que anunciava els premis. En primer lloc se va anunciar el guanyador del màxim guardó dels Jocs, la Flor Natural, que va obtindre el gran poeta valencià Joan Josep Serra en la poesia que duya per lema: Mai caminaràs a soles. L'autor premiat ixqué en els Presidents de la Clavaria i de Poble de Benimaclet a recollir a la Regina Cristina Mares i Tolosa i la seua Cort d'Amor: Yaiza Alfaro, Mireia Marz, M.ª Carmen Pardo, M.ª Jesús Sierra , Aitana Sánchez i Cristina Villalba.


A continuació s'entregaren els accèssits a la Flor Natural, que varen ser per a la reconeguda poetesa Ampar Cabrera, en el lema Erma i el segon accèssit per al jove poeta de Benimaclet Francisco Sánchez Cruañes en el lema Tot retorna, agrupant-se, i és una sola història.

El Secretari va fer pujar a l'escenari al Prior de la Confraria i Retor de Benimaclet, José Antonio Varela, el qual va entregar la Viola d'Or a la llorejada poetesa Ampar Cabrera en la seua obra Diàlec mut en el Santíssim Crist de la Providència. Una preciosa i íntima poesia que va llegir al públic, deixant-lo emocionat. L'accèssit a la Viola d'Or recaigué en Sito Sanchis en l'obra: Enyors del passat que va entregar Aránzazu Guerola.

L'últim dels Premis ordinaris, l'Englantina d'Or va ser entregat pel Síndic de la Confraria, Francisco Cuenca, al poeta guanyador de la Flor Natural per la seua poesia: Tinc un poble glatint al cor. L'accèssit va el va conseguir el poeta i músic Josep Cubells i Puertes en l'obra: Pròxima parada.



En quan als Premis Extraordinaris, que porten noms de poetes de Benimaclet. Pujà a l'escenari el net d'Emili Baró, Jose Emilio Benlliure Baró per a fer entrega del Premi Emili Baró de poesia en castellà a Sebastian Lliso per l'obra Agricultor i l'Accèssit a José Lorenzo Navarro Pastor per No escribo poesía, el qual nos delectà en la llectura d'esta preciosa poesia. A continuació, Carla Fornas, besneta d'Eduard Buil, va fer entrega del Premi d'Investigació Eduard Buil a Javier Navarro Andreu pel seu treball: Històries de l’Ermita de Vera. Per acabar en l’entrega de Premis va ser reclamat a l’escenari el President de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro; el qual va ser l’encarregat de lliurar el Premi de Narrativa Carles Salvador a l’obra: La Torre, el clavill i atres històries del reconegut escritor Miquelo Garcia i Maldonado. L’accèssit va recaure en l’obra Te’n recordes, Concha? De l’autor de Benimaclet Toni Català. El President de Lo Rat Penat va dedicar unes paraules al públic assistent en el que va fer una ferma defensa de la llengua i la personalitat valenciana i va agrair a les associacions organisadores la seua dedicació i esforç en pro de la cultura valenciana.

A continuació va arribar l’hora del Mantenedor dels Jocs Florals que en esta edició va recaure en el gran intelectual valencià, Òscar Rueda i Pitarque. Rueda, ingenier, professor, director dels Cursos de Llengua Valenciana de Lo Rat Penat i Vicepresident de l’entitat, President del Casal Bernat i Baldoví, articuliste i Secretari de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana. El seu esplèndit parlament va versar sobre la trilogia jocfloralesca: Pàtria, Fe i Amor. Les seus paraules varen delectar a la Regina, la Cort i a tots els assistents en la seua lliçó, didàctica i amena, sobre la cultura valenciana i l’importància d’estos Jocs Florals en uns moments en els que atres valors pareixen guanyar l’atenció de la població. El públic ovacionà en un ensordidor aplaudiment a l’ilustre mantenedor. L’acte va ser amenisat musicalment per l’Associació de Música Jove de Benimaclet i va concloure en l’interpretació de l’Himne valencià cantat pel públic en peu.


Entre les autoritats assistents se trobaven José Luis Moreno, Regidor de Cultura de l'Excelentíssim Ajuntament de Valéncia, Josep Vicent Navarro, President de Lo Rat Penat, Ricart Folgado, President de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana, Maria Jesús Coves, Presidenta d’Honor de l’Associació d’Escritors, Vicent Ramón Calatayut, Acadèmic de la RACV i President d’Honor de l’Associació d’Escritors, Miquel Ramon i Quiles, Lloctinent dels Cavallers del Centenar de la Ploma, Reverent José Antonio Varela, Prior de la Confraria i Retor de Benimaclet, Francisco Cuenca Meseguer, Síndic de la Confraria de Benimaclet, Merche Esplugues, Reina de l’Horta de Valéncia, Manuel Garcia-Pardo President de l’Associació Cultural Horta de Valéncia, Josep Barat President d’El Piló de Burjassot, Nacho Cantó, Coordinador del Grup de Treball de Cultura de la Junta Municipal d’Exposició, Lucila Talens, vocal de la Junta Municipal d’Exposició, Familiars dels poetes de Benimaclet Emili Baró i Eduard Buil, membres del jurat i d’associacions culturals de Benimaclet i Valéncia.


El dimecres de vesprada hi hagué una vesprada infantil en la Plaça. Se va procedir al trasllat de l'image de Stm. Crist des de la seua Capella fins a l'Altar Major. A les19:30 tenia lloc el primer dia del Tríduo en honor al Stm. Crist de la Providència a càrrec del retor fill de Benimaclet Juan José Segarra. A les 20 hores tingué lloc un preciós Concert en el CIM. Per la nit se celebrà la Gran nit de la pataqueta en la plaça amenisada per la charanga la Gallina del CIM i al qual se va sumar l’alcaldesa de Valéncia, Maria José Català.


El dijous de matí hi hagué un torneig de dòmino en el Llar Cultural. Per la vesprada s’inaugurà el Mercat Migeval en el seu emplaçament habitual, els carrers del Centre Històric de Benimaclet, donant gran ambient festiu a les nostres festes. Se celebrà el segon dia de Tríduo. Per la nit hi hagué un concert de la Big Band del CIM en la Plaça.

El divendres de matí ya teníem obert el Mercat Migeval en gran animació. Per la vesprada el Tercer dia del Tríduo en honor al Stm. Crist de la Providència. Per la nit la Plaça de Benimaclet se va omplir de veïns per a assistir a l’espectàcul “Nit màgica i d'humor a càrrec del Mac Orbit” i el “Monòlec de Miki Dkai”, fent que per primera volta en molt de temps la plaça tornara a ser del poble.


El dissabte, Festa dels Sants Patrons Abdon i Senent, Patrons de Benimaclet, al trenc de l'alba, mig dia i a poqueta nit volteig general de campanes. A les 9 hores hi hagué una ensordidora despertà en la plaça donant començament la preparació de les tradicionals calderes. A migdia hi hagué un espectàcul de folklor valencià en la plaça. A les 14 hores salves en honor dels Sants Patrons i repartiment de les calderes d'Arròs en fesols i naps. Per la vesprada Missa en valencià i processó dels Sants Patrons Abdon i Senent pel recorregut habitual.

Per la nit una Gran discomòvil en la plaça que se va convertir en un acte multitudinari.


Per fi, el dumenge, el dia del Crist, tinguérem la tradicional Missa Major del Crist de la Providència i la magnífica mascletà del migdia que se va escoltar en tots els racons de Benimaclet. Per la vesprada la tradicional Processó del Crist en l'acompanyament, per primera volta, de la Real Senyera de l’Altar del Mercat. Els carrers de Benimaclet estaven de gom a gom. La processó l'obria la Creu processional, les Falles, els chiquets de Primera Comunió, la Real Senyera, El Crist de la Providència, el Clero, els Clavaris i les Cambreres del Crist, les autoritats (entre les que estava el Regidor de Movilitat de l’Ajuntament de Valéncia i diversos càrrecs de la Junta Municipal d’Exposició i tancant la processó la Banda de Música del CIM de Benimaclet. L'acte acabà en un magnífics focs artificials.


El dilluns se realisà la tradicional Missa pels confrares difunts

Tot un èxit que esperem que se repetixca en els pròxims anys. Un èxit d'actes, de participació del veïnat, de concòrdia i de cultura. Desigem que les Festes Patronals continuen mantenint l'ànima de lo que va ser el nostre poble. Animem a les pròximes clavaries a continuar pel camí marcat per esta Clavaria.


Poble de Benimaclet, que enguany ha complit huit anys al servici de Benimaclet, ha realisat un seguiment especial d'estes festes patronals. A banda hem participat en treballs d’investigació en el Programa de Festes i hem recuperat els Jocs Florals de Benimaclet (que haviem tret a la llum fa sèt anys en el Programa de Festes d’aquell any). En més de 430.000 visites el nostre blog seguix mantenint informats als qui volen informació sobre el nostre poble que ara també està present en Instagram, Twitter (X) i Tik Tok. El programa de festes ha tingut més de 5000 consultes estos dies. Des de l'Associació Cultural Poble de Benimaclet continuarem treballant per les nostres tradicions i el nostre poble.

domingo, 15 de septiembre de 2024

El dia del Crist en Benimaclet

EL DIA DEL CRIST EN BENIMACLET

Hui, tercer dumenge de setembre, celebrem en el Poble de Benimaclet "el dia del Crist" (moltes voltes castellanisat "dia del Cristo"). Enguany la seua processó tornarà a recòrrer els carrers de Benimaclet, pareix en tot el seu explendor, desigem que sense les pluges del passat any. Tots els benimacleters, devots o no, sabem de l'importància d'este dia en totes les cases d'este poble (encara que molts ya no vixquen en el nostre poble). Els nostres majors nos transmitiren l'importància d'este dia. Podriem dir que en les llars dels benimaclets el dia del Crist és el segon dia més important, llevat del dia de Nadal.


El dia del Crist, és un dia de festa solemne. Els més devots acodixen a la Missa major del Crist a les 12 i mija. En les llars de Benimaclet se celebra en un solemne dinar familiar especial (principalment paella), rematada en dolços per a l'ocasió (en els últims anys s'està fent habitual la tortada de Benimaclet del Forn de Cuenca). Les famílies s'unixen per a celebrar la festa gran de Benimaclet. En acabant d'una bona sobretaula ve la preparació per a la processó del Crist, que comença a les 19:30 des de la Plaça del Poble recorreguent els carrers de Murta, Frederic Mistral, Alegret, Baró de San Petrillo (Carrer Valéncia), Enric Navarro, Frederic Mistral, Murta i acabava en la Plaça de nou. Mils de benimacleters acodixen com a públic a vore-la.



L'advocació de Crist de la Providència s'utilisa en Benimaclet fa més de 150 anys. La Divina Providència és el terme teològic que indica la sobirania, la supervisió, l'intervenció o el conjunt d'accions actives de Deu en l'auxili dels hòmens. La Providència consistix en la curació eixercitada de Deu en les comparacions d'això que existix. Representa, per una atra part, divina gràcia d'eixa voluntat als quals cada cosa és recta d'un just manament.


L'actual image del Crist de la Providència de Benimaclet és de l'any 1953 ya que l'anterior va ser destruïda durant la Guerra Civil espanyola.



¡¡Moltes felicitats a tots els benimacleters i benimacleteres!!

viernes, 13 de septiembre de 2024

Calderes de Benimaclet 2024

 LES CALDERES DE BENIMACLET


Des de bon de matí del Dissabte 14 de Setembre en el Carrer de Sant Esperit de Benimaclet (junt a la Plaça del Poble) estaran cuinant-se les Calderes d'Arròs en fesols i naps, sempre si l'orage no ho impedix.

A les dos de la vesprada se dispararan les vintiquatre salves d'Honor als Sants Patrons (Adbón i Senent, els Sants de la Pedra) que donarà pas al repartiment de les tradicionals CALDERES en la Plaça de Benimaclet per a tot el veïnat (que haja adquirit els tickets en la sèu dels Clavaris del carrer Puçol).


Enguany els clavaris han preparat 4000 racions d'arròs en fesols i naps.


L'arròs en fesols i naps és un plat típic valencià que se cuina en moltes localitats de l'Horta de Valéncia, la Ribera, la Safor, la Marina Alta i Baixa, és conegut també en alguns llocs en el nom de "caldera" o "arròs junt". Tot i ser un plat típic de l'hivern, per ser molt contundent, és molt comú fruir-lo en les festes dels pobles cuinat en grans quantitats (15 o 20 calderes) convertint-se en un acte festiu multitudinari.

Tradicionalment se cuina en un calder alt i metàlic, portant-se a ebullició a força de llenya, normalment de taronger o garrofera, necessitant-se prou hores per a la seua cocció. Els ingredients bàsics per a la seua elaboració són el porc, fesols, naps (que han de ser de la varietat "nap i col") i l'arròs. També pot incorporar-se carn de corder a banda de la del porc o botifarres de ceba.

Hi ha variants locals, ya que com més al Nort de la comarca de l'Horta es puja és costum substituir part de la carn de porc per boví per a que el resultat final siga menys greixós, i en atres zones pròximes a la comarca de l'Horta, com Camp de Túria, els fesols solen ser substituïts per garrofó.

miércoles, 11 de septiembre de 2024

Cerimònia dels IV Jocs Florals de Benimaclet

 ACTE DELS IV JOCS FLORALS DE BENIMACLET

 

               Benimaclet se va omplir anit de poetes i escritors en una nit màgica durant la celebració de l'entrega de Premis dels IV Jocs Florals de Benimaclet, donant continuïtat a un acte que la guerra civil havia deixat en un complet oblit.



               A les 10 de la nit començava un emotiu acte que va inaugurar el Secretari del Jocs; l'eminent escritor de Torrent Miquel Àngel Gascón. La jove presentadora, Clara Giner, nomenà a les autoritats i membres de la taula. Uns breus discursos dels organisadors continuaren en l'acte; en primer lloc el President de la Clavaria, José Maria Greses, se felicità de que Benimaclet tornara a convocar uns Jocs Florals i convidà a les festes a tots els assistents. Per la seua banda, Pau Giner president de l'Associació Poble de Benimaclet, entitat recuperadora del certamen, va fer un repàs a l'història dels Jocs, l'ambient cultural en el Benimaclet dels anys 20 i 30, el seus màxims exponents i cóm va sorgir la recuperació. Finalisà agraint a totes les persones i entitats que els han fet realitat.

 
 

               El Secretari va fer llectura de l'acta en la que anunciava els premis. En primer lloc se va anunciar el guanyador del màxim guardó dels Jocs, la Flor Natural, que va obtindre el gran poeta valencià Joan Josep Serra en la poesia que duya per lema: Mai caminaràs a soles. L'autor premiat ixqué en els Presidents de la Clavaria i de Poble de Benimaclet a recollir a la Regina Cristina Mares i Tolosa i la seua Cort d'Amor: Yaiza Alfaro Casal, Mireia Marz Duque, M.ª Carmen Pardo Hernández, M.ª Jesús Sierra Fernández, Aitana Sanchez Garcia i Cristina Villalba Obiol.

                Sonant les flautes de l'Associació de Música Jove va fer la seua entrada la flamant Regina entre aplaudiments del públic, que s'alçà al vore-la entrar. Una volta en l'escenari, el poeta guanyador li va entregar la Flor Natural i va fer llectura del poema premiat i li dedicà uns versos a la Regina.

 

-  

               A continuació s'entregaren els accèssits a la Flor Natural, que varen ser per a la reconeguda poetesa Ampar Cabrera, en el lema Erma i el segon accèssit per al jove poeta de Benimaclet Francisco Sánchez Cruañes en el lema Tot retorna, agrupant-se, i és una sola història.



               El Secretari va fer pujar a l'escenari al Prior de la Confraria i Retor de Benimaclet, José Antonio Varela, el qual va entregar la Viola d'Or al millor poema que versara sobre el Santíssim Crist de la Providència o els Sants Patrons de Benimaclet. El premi va recaure en la llorejada poetesa Ampar Cabrera en la seua obra Diàlec mut en el Santíssim Crist de la Providència. Una preciosa i íntima poesia que va llegir al públic, deixant-lo emocionat. L'accèssit a la Viola d'Or recaigué en Sito Sanchis en l'obra: Enyors del passat que va entregar Aránzazu Guerola.

    

               L'últim dels Premis ordinaris que se va entregar va ser l'Englantina d'Or; al millor poema dedicat a Benimaclet. La glòria va recaure en el poeta guanyador de la Flor Natural per la seua poesia: Tinc un poble glatint al cor; la qual va llegir entre aplaudiments del públic. L'accèssit va el va conseguir el poeta i músic Josep Cubells i Puertes en l'obra: Pròxima parada.

               Una peça musical donà pas a l'entrega dels Premis Extraordinaris, que porten noms de poetes de Benimaclet. Pujà a l'escenari el net d'Emili Baró, Jose Emilio Benlliure Baró per a fer entrega del Premi Emili Baró de poesia en castellà a Sebastian Lliso per l'obra Agricultor i l'Accèssit a José Lorenzo Navarro Pastor per No escribo poesía, el qual nos delectà en la llectura d'esta preciosa poesia. A continuació, Carla Fornas, besneta d'Eduard Buil, va fer entrega del Premi d'Investigació Eduard Buil a Javier Navarro Andreu pel seu treball: Històries de l’Ermita de Vera.

 

  

               Per acabar en l’entrega de Premis va ser reclamat a l’escenari el President de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro; el qual va ser l’encarregat de lliurar el Premi de Narrativa Carles Salvador a l’obra: La Torre, el clavill i atres històries del reconegut escritor Miquelo Garcia i Maldonado. L’accèssit va recaure en l’obra Te’n recordes, Concha? De l’autor de Benimaclet Toni Català. El President de Lo Rat Penat va dedicar unes paraules al públic assistent en el que va fer una ferma defensa de la llengua i la personalitat valenciana i va agrair a les associacions organisadores la seua dedicació i esforç en pro de la cultura valenciana.

   

  

               A continuació va arribar l’hora del Mantenedor dels Jocs Florals que en esta edició va recaure en el gran intelectual valencià, Òscar Rueda i Pitarque. Rueda, ingenier, professor, director dels Cursos de Llengua Valenciana de Lo Rat Penat i Vicepresident de l’entitat, President del Casal Bernat i Baldoví, articuliste i Secretari de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana. El seu esplèndit parlament va versar sobre la trilogia jocfloralesca: Pàtria, Fe i Amor. Les seus paraules varen delectar a la Regina, la Cort i a tots els assistents en la seua lliçó, didàctica i amena, sobre la cultura valenciana i l’importància d’estos Jocs Florals en uns moments en els que atres valors pareixen guanyar l’atenció de la població. El públic ovacionà en un ensordidor aplaudiment a l’ilustre mantenedor.


 

               L’acte va concloure en l’interpretació de l’Himne valencià cantat pel públic en peu.

 

              Entre les autoritats assistents se trobaven José Luis Moreno, Regidor de Cultura de l'Excelentíssim Ajuntament de Valéncia,  Josep Vicent Navarro, President de Lo Rat Penat, Ricart Folgado, President de l’Associació d’Escritors en Llengua Valenciana,  Maria Jesús Coves, Presidenta d’Honor de l’Associació d’Escritors,  Vicent Ramón Calatayut, Acadèmic de la RACV i President d’Honor de l’Associació d’Escritors, Miquel Ramon i Quiles, Lloctinent dels Cavallers del Centenar de la Ploma, Reverent José Antonio Varela, Prior de la Confraria i Retor de Benimaclet, Francisco Cuenca Meseguer, Síndic de la Confraria de Benimaclet, Merche Esplugues, Reina de l’Horta de Valéncia,  Manuel Garcia-Pardo President de l’Associació Cultural Horta de Valéncia, Josep Barat President d’El Piló de Burjassot,  Nacho Cantó, Coordinador del Grup de Treball de Cultura de la Junta Municipal d’Exposició, Lucila Talens, vocal de la Junta Municipal d’Exposició, Familiars dels poetes de Benimaclet Emili Baró i Eduard Buil, membres del jurat i d’associacions culturals de Benimaclet i Valéncia.

 








lunes, 9 de septiembre de 2024

Passà dels Sants 2024

  ROMERIA DELS SANTS DE LA PEDRA DE BENIMACLET


Hui dilluns se realisa la tradicional Romeria o Passà dels Sants de la Pedra de Benimaclet.

Tradicionalment la festa dels Sants de la Pedra (Sants Abdón i Senent) la organisaven els llauradors de l'Horta de Benimaclet, que encara que administrativament depenien de la Partida de Sant Esteve de la Ciutat de Valéncia, eclesiàsticament eren de Benimaclet.

Encara que en el santoral apareix Sant Isidre com el patró dels agricultors, la tradició valenciana sempre s'ha encomanat a Abdón i Senent com a protectors dels cultius. Són dos dels sants més característics i tradicionals del santoral valencià, coneguts com els Sants de la Pedra, solen ser els que medien entre les inclemències del temps i els agricultors. La celebració és cada 30 de juliol, encara que en Benimaclet s'ha transladat al mes de Setembre per a celebrar-ho junt en les Festes Patronals.


El seu orige i la seua història és incert, pero s'apunta que eren dos germans perses que es varen vore perseguits per l'emperador Deci a la seua arribada a Roma, qui els va obligar a renunciar als seus ídols. Ells varen reconéixer com a únic senyor a Jesucrist i per això varen ser martirisats. El seu patronat els porta a diferents diòcesis o localitats, en Valéncia són patrons de Benimaclet, Torrent, Simat de la Valldigna o Sagunt entre uns atres. Entre els sigles XVI i XVII es varen convertir en patrons de l'agricultura, tradició que perdura en les nostres terres.


Siga com siga, són dos sants de clara tradició valenciana i que marquen la mitat de l'estiu, ya que en honor a ells es realisen festejos, misses i atres actes que nos recorden que tenim dos guardes per a garantisar el treball dels llauradors en els camps de cultiu valencià.


L'acte de la Romeria comença a les 20:30 hores, quan se traslladen Els sants patrons acompanyats de la tradicional Dolçaina i Tabalet partint des de la Plaça del Poble de Benimaclet en direcció a l'Ermita de Vera. El recorregut passa pels carrer Puçol, Masquefa, Valladolit fins a buscar el camí Farinós. A continuació els seguixen el grup de Clavaris que en eixides de lux mostraven el color, la llum i la pólvora valenciana mostrant l'essència i personalitat del caràcter valencià. A continuació els Sants Patrons, Abdón i Senent en un tractor eren traslladats a l'Ermita de Vera i seguidament el fervor i la devoció dels veïns de Benimaclet acompanyaven als Sants.

Este trasllat és molt peculiar ya que recorre l'antiga horta de Benimaclet (lo que queda) fins a aplegar a la partida de l'Ermita de Vera i recorrerà el tradicional Camí de Farinós fins a aplegar a l'Ermita de Vera, a on queda la poca Horta que perviu en Benimaclet.

La singularitat de l'acte i l'essència d'un antic poble agrícola mostra l'essència d'un poble que no vol perdre les seues tradicions i que en l'arraïlat caràcter valencià realisa este trasllat.



El dimarts se realisa el camí invers pel antic camí de Vera i de les Fonts (hui Universitat Politècnica de Valéncia en la qual seran rebuts per les autoritats acadèmiques). Esta visita és deguda a que la Politècnica es troba en el terme de Benimaclet (i va ser responsable de la desaparició de gran part de l'Horta de Benimaclet) i en recort a això en la pròpia universitat hi ha un lloc a on hi ha una placa a on se fa referència ad això i que rep el nom de la plaça del trasllat. Ademés la bellea i el simbolisme d'esta passà és únic i es realisa en antorches passant, abans d'arribar de nou al poble, pel Cementeri de Benimaclet, en recort dels antepassats de Benimaclet.

Poble de Benimaclet complix 8 anys

POBLE DE BENIMACLET COMPLIX 8 ANYS

Mai haguérem imaginat en 2016 que la nostra iniciativa de crear un moviment que tinguera com objectiu recuperar la memòria de Benimaclet haguera durat més d'un any i ya estem huit anys junt als nostres seguidors, i hem sobrevixcut a una pandèmia.

Hui, huit anys més tart, hem passat de les 400.000 visites al nostre blog, més de 5000 seguidors en Facebook i més d'1 milló de persones alcançades en Facebook on cada una de les nostres publicacions té uns 10000 impactes no podem més que estar un montó de satisfets.

Va ser un naiximent com a reacció a una situació de desesperació que vivia el nostre poble, pero la vostra acollida ha fet que hajam vingut per a quedar-nos. La resposta dels benimacleters ha segut molt bona i ací anem a seguir en tot vosatres.

Durant estos sèt anys que duem en la ret hem donat a coneixer:

- Molts personages de Benimaclet: Carles Salvador (la curiositat de les seues dos mortsl'ensenyança del valenciàpoesies,...), Emili BaróEduart Buil, els alcaldes de Benimaclet (Pasqual JovaníMiquel Cuenca o Salvador Almenar), Don Diogenes López Mencho (mege de Benimaclet), La farmaceútica (Donya Adelina Montesinos), Francesc de Vinatea (Senyor de Benimaclet i héroe valencià)....i no podem oblidar al nostre colaborador, que sempre el tindrem present, Vicent Sanchis (El Rojet)

- Fets històrics de Benimaclet: La riuada del 57els atentats en1934la fundació de Benimacletels contrabandistes de Vera, L'estància de l'Encobert en Benimaclet o la Rebelió de les Mones en Benimaclet durant el racionament del franquisme.

- Comerços tradionals de Benimaclet: El tostador de café Lobreca, la llibreria La Traca, Les Orchateries de Benimaclet,...

- Les festes tradicionals de Benimaclet: Les Festes Patronals, Els Sants Patrons Abdón i Senent, Les antigues festes de Sant Lluïs, les Festes de Sant Antoni de Pàdua, la benedicció dels animals per Sant Antoni del porquet en Vera,..

- Hem publicat sis llibres:
      “Nits de bodes” de Vicent Blasco Ibàñez, que inclou el conte original en castellà i la traducció al valencià. Un conte ambientat en el Benimaclet del segle XIX.  
       "Mateu Benet Vicent, el bandoler de Benimaclet" un personage històric que va alcançar nivells de fama per tota la Corona d'Aragó.

        "Benimaclet, poble de poetes" a on se fa referència a tots els poetes de Benimaclet i 
        "Benimaclet, el meu poble", un recull de totes les entrades del Blog en forma d''Història de Benimaclet.
            "L'horta de Benimaclet. Alqueries, camins i gents", un llibre en més de 200 fotografies de la nostra Horta. Un llibre que vol fer memòria de eixes persones que varen fer possible un verger junt a la ciutat.
            L'any presentàrem en coedició en la Clavaria de 2023 "Eduard Buil, memòria d'un poeta", un llibre homenage al complir-se 50 anys de la mort d'este eminent poeta de Benimaclet. I enguany hem colaborat en l'edició de l'Història de la lloable Confraria de Benimaclet.

    També en participat en la recuperació dels Jocs Florals de Benimaclet; que han retornat al nostre poble a un lloc notable dins del panorama cultural valencià.

Varen participar en una conferència sobre l'Història de Benimaclet en la Semana Cultural de la Falla Baró de San Petrillo i seguim de prop la protecció de la nostra Horta.

Fa quatre anys nos vàrem constituir com una Associació Cultural en el Registre de la Generalitat Valenciana. Ara tenim nous proyectes que anireu coneixent sense oblidar els nostres objectius: continuar en la promoció de l'història i tradicions de Benimaclet, publicar més actualitat sobre el nostre poble i aumentar la nostra llista de colaboradors.


¡Moltes gràcies a tots els que nos haveu llegit durant estos huit anys! 

domingo, 8 de septiembre de 2024

Òscar Rueda, Mantenedor dels Jocs Florals de Benimaclet

ÒSCAR RUEDA, MANTENEDOR DELS JOCS FLORALS DE BENIMACLET


Lo Rat Penat felicita a l'Associació Cultural Poble de Benimaclet i a la Clavaria Ancla 53 per recuperar este concurs lliterari en acabant de més de 90 anys sense celebrar-se.

En el mes de maig, s'anuncià públicament que dins de les pròximes Festes de Benimaclet se celebrarien els IV Jocs Florals de la localitat, recuperant aixina un concurs lliterari de gran tradició i arraïl en terres valencianes.

Els Jocs Florals són un concurs lliterari que té orige en els certàmens dels antics trobadors i que en Valéncia va recuperar Lo Rat Penat en 1879 a instàncies de Constantí Llombart (u dels seus fundadors), agrupant a distintes figures de la Renaixença. A partir d’esta data d’inici, els Jocs s’han celebrat anualment, i només en causes excepcionals se suspengueren, com succeí en els anys 1884 i 1890 a conseqüència d’epidèmies de còlera i durant el trieni 1936-1939, anys de la guerra civil.

En els anys vint i trenta del sigle passat moltes poblacions començaren a celebrar Jocs Florals propis a imitació dels organisats per l'entitat ratpenatista, com és el cas de Benimaclet, que els celebrà per primera volta en 1931 de la mà d’ilustres veïns del poble entre els que destacaven Josep Maria Bayarri, Pasqual Asins, Eduard Buil, Emili Baró i Carles Salvador, tots ells també destacats socis de Lo Rat Penat.

La guerra civil espanyola acabà en l’iniciativa i la deixà en un complet oblit que ha durat més de noranta anys, fins que esta justa poètica i lliterària ha segut afortunadament recuperada gràcies al treball incodicional dels membres de l'Associació Cultural Poble de Benimaclet i la Clavaria Ancla 53.

La ceremònia de premis se celebrarà el pròxim 10 de setembre a les 22 hores en la Llar Cultural de Benimaclet, en la que es donaran a conéixer els guanyadors dels premis ordinaris i extraordinaris. Més de 45 treballs s’han presentat en esta edició, lo que ha obligat al Jurat a haver de triar entre obres de molt alta calitat. El poeta o poetesa guanyador de la Flor Natural serà l’encarregat d’acompanyar a la Regina dels Jocs, Cristina Mares, en la seua entrada i li llegirà l’obra guanyadora.

El mantenedor de la ceremònia serà Òscar Rueda i Pitarque, Director dels Cursos de Llengua i Cultura Valenciana i vicepresident de Lo Rat Penat, motiu que a tots els membres de l'entitat nos ompli de gran orgull.

Josep Vicent Navarro Raga, president de Lo Rat Penat, ha volgut manifestar que “Si els valencians seguim sumant esforços conseguirem mantindre viva i radiant la flama de l'autèntica cultura com a amadors de les glòries valencianes. El protagonisme en la construcció de la riquea cultural de Benimaclet i del Regne de Valéncia el prenen ara dos associacions com l'Associació Cultural Poble de Benimaclet i la Clavaria Ancla 53 recuperant un certamen lliterari en llengua valenciana que engrandirà més si cap el nostre patrimoni com a poble.

Per això, tenim que celebrar-ho i agrair-ho als promotors pel seu esforç i dedicació. Enhorabona a la Regina dels Jocs, Cristina Mares, i al mantenedor Òscar Rueda i Pitarque, Director dels Cursos de Llengua i Cultura Valenciana i vicepresident de Lo Rat Penat, u dels grans protagonistes de la cultura i el pensament valencianiste del nostre temps. El dimarts, si Deu vol, podrem compartir junts este certamen en els grans escritors, poetes, intelectuals i artistes del nostre poble”.



sábado, 7 de septiembre de 2024

VI Certamen de Pintura Ràpida de Benimaclet

 VI CERTAMEN DE PINTURA RÀPIDA DE BENIMACLET (2024)


Durant el dia de hui, dissabte 7 de setembre de 2024, s'ha celebrat en els carrers de Benimaclet el VI Certamen de Pintura Ràpida coincidint en les Festes Patronals del nostre poble. Este certamen, que ya se ha convertit en una tradició dins de les Festes, és una realitat gràcies al jove artiste de Benimaclet, Santiago Gómez. El certamen conta en el patrocini de la Junta Municipal d’Exposició, Caixa Popular i la Clavaria Ancla 53.


L'edició d'enguany ha contat en la participació de més de vinticinc pintors vinguts de diversos punts de la nostra geografia i el jurat ha destacat l'alta calitat de les obres.

Els premis han segut els següents:

Primer Premi dotat en 1000 € per la Junta Municipal d’Exposició: Gonzalo Romero Navarro


Gonzalo Romero Navarro autor premiat en el Coordinador de Cultura de la Junta Municipal d'Exposició


Segon Premi dotat en 500€ per la Junta Municipal d’Exposició: Roberto Pérez Real


Obra guanyadora recollida per una representant de l'autor premiat, junt a una representant de la Caixa Popular.


El Jurat ha cregut convenient reconeixer tres obres en una Menció d'Honor donades els mèrits que presentaven:



Amparo Lorente Muñoz


Santiago Gil Tena


Mrudul

Felicitats als artistes que han conseguit premi.

Les obres han quedat expostes en en Llar Cultural de Benimaclet (carrer els Sants) i podran ser adquirides per les persones que ho desigen durant la semana de Festes.