jueves, 22 de febrero de 2018

La Corona, un dolç típic de l'Horta

LA CORONA, UN DOLÇ TÍPIC

Corona dolça (Forn del Cabanyal en Alboraya)
La Corona de l'Horta és una especialitat pasticera típica de l'horta de Benimaclet i Alboraya. En motiu de festes importants les dònes d'abdós pobles preparaven esta delícia culinària que sorprén a qualsevol que la taste. D'orige incert, en atres pobles valencians se prepara un dolç paregut nomenat Corona de Glòria, per preparar-se per el dia de Dumenge de Pasqua o Ressurrecció.

Es tracta d'un dolç en forma d'una circumferència (d'ahí prové el nom de corona), elaborada per fines capes de bescuit empapades, en una crema d'armela entrellaçada entre les distintes capes i recoberta de clara d'ou batuda (merengue), per a acabar es decora en la seua part superior en frutes escarchades, es pren com a postres en el café, en motiu de celebracions importants.

A continuació descrivim la forma de preparar-la, de manera tradicional en casa:

  1. Posar a fòc llent 3 gots d'aigua, 300 grams de sucre, ralladura de llima i canella (al gust).
  2. Quan estiga calent, afegir 300 grams d'armela mòlta i anar movent a poc a poc en cullera de fusta. Quan comence a bollir, moure durant 15 o 20 minuts i retirar del fòc.
  3. Separar les clares dels rovells de 6 ous.
  4. Desfer una miqueta els rovells i, quan la mescla d'armela estiga freda, afegir els rovells i posar una atra volta al fòc movent-ho fins que torne a bollir.
  5. Fer un merengue en les 6 clares d'ou, i quan estiga molt dur, afegir 2 cullerades de sucre per cada clara.
  6. Tallar una dotzena de bescuitets en rodanches fines i colocar en un plat redó; anar alternant capes de bescuitets en massa d'armela, de manera que cada capa es faça una miqueta més cap a dins per a anar formant la corona.
  7. Quan s'acaben les capes, cobrir en el merengue, adornar en frutes escarchades i dorar al grill o en un bufador.
  8. Deixar gelar.


Presentació en el Celler de Carmen
Qui no s'atrevixca a preparar-la en casa pot encomanar-la en qualsevol forn o tastar-la en el Restaurant El Celler de Carmen (Avinguda d'Alfauir - Carrer Dolores Marqués) a on la servixen com postres.

No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet