lunes, 16 de septiembre de 2019

Crònica Festes Benimaclet 2019


RESUM FESTES PATRONALS BENIMACLET 2019 



Programa 2019
Ahir acabaren les Festes Patronals de Benimaclet d'enguany, ha segut una semana intensa en festejos i activitats a pesar de l'amenaça del mal orage que en alguns moments va fer perillar els actes degut a les alertes.

La Clavaria d'enguany ha segut “Festers Crist de Benimaclet”, un grup numerós en molta gent jove junt a experimentats clavaris, en ganes de continuar en la festa de Benimaclet. Esta Clavaria ha demostrat que a pesar de les dificultats del moment actual, en empeny i treball tot és possible.

Pregoner (Pau Giner) i President Clavaria (Paco Cuenca)
El divendres 6 s'inauguraren les Festes en el Pregó Cultural de Festes a càrrec del mege de Benimaclet Pau Giner i Bayarri, colaborador del nostre blog. El Pregó versà sobre l'història de les Festes Patronals i els patronages de Benimaclet i destacà la necessària defensa de l'Horta “que durant tants anys nos han proporcionat l'aliment i la riquea i sense la qual, Benimaclet mai tornarà a ser la mateixa”. Ha recordat que l'inici de les Festes Patronals son anteriors a la mateixa fundació de la Parròquia a mitat del segle XVI i que tenen casi 500 anys d'història. També hi ha hagué un recort especial per a Vicent Sanchis, el Roget, “que va conseguir traure a la llum la nostra història i tradicions” i va “fer possible mantindre el nostre sentiment de poble”. 



El dissabte 7 el Poble de Benimaclet se va omplir d'artistes que participaren en el II Certamen de Pintura ràpida de Benimaclet. La participació va ser molt numerosa i la calitat de les obres elevada. El guanyador del Primer Premio dotat en 500 €uros i patrocinat per la Caixa Popular ha sigut per a Gonzalo Romero Navarro. Desigem que l'event se convertixca en un clàssic dins de les festes. 

De vesprada els carrers s'ompliren en la cavalcada tradicional de les Clavarieses de la Mare de Deu d'Agost. Per la nit, les paelles ompliren la Plaça del poble. 


El dumenge, festa de la Mare de Deu d'Agost, se celebrà la Missa Major i a continuació la mascletà. Per la vesprada la tradicional processó de la Mare de Deu. 

El dilluns els Sants de la Pedra partiren cap a Vera acompanyats de tabal i dolçaina mentres els clavaris tiraven bengales recorreguent el camí Farinós. A l'arribada els peregrins foren reconfortats en una bona orchata de Benimaclet. 

Inauguració taulellets en la UPV
El dimarts els Sants mampengueren el camí de tornada travessant l'Universitat Politècnica de Valéncia, en atres temps la fèrtil horta de Benimaclet. Centenars de benimacleters acompanyaren als Sants. En el lloc de la Parada dels Sants el Rector de la Politècnica inaugurà un panell de taulellets on se representen totes les alqueries per on passaven antigament els Sants, una magnífica idea del President de la Clavaria, Paco Cuenca i plasmada per l'artiste Enrique Moya. Varen ser obsequiats per l'Universitat en un refrigeri al seu pas per les seues instalacions. La comitiva continuà fins al cementeri de Benimaclet on se va fer un respons pels difunts de Benimaclet, en eixe moment començà la pluja que nos acompanyaria totes les festes. 

El dimecres, com a novetat d'enguany, se realisà una maravellosa cavalcada en varies carrosses que varen recòrrer Benimaclet junt unes charangues. Acabà l'acte en el CIM en un concurs de charangues, degut a l'orage. El dijous els més menuts del poble pogueren fruir d'activitats infantils en el Llar de Benimaclet. El dijous no pogué montar-se el Mercat Migeval degut a les previsions meterològiques. 

El divendres per la nit se realisà una representació de Teatre valencià en el llar, una activitat cultural que va fer passar un bon rato a tots els assistents. 

El dissabte, dia dels Sants de la Pedra, va començar el dia en una gran pluja que pareixia que anava a arruïnar les calderes. Els cuiners de les Calderes varen conseguir que se cogueren i a migdia començà a aguaitar-se el sol entre els núvols. La missa en honor als Sants cantada en valencià donà lloc a la processó dels Sants pogué eixir sense problemes. Per la nit, un gran espectàcul musical posà fi a les festes populars. 

Processó del Crist 2019
Per fi, el dumenge, el dia del Crist, a pesar de les amenaces de pluja, no haguérem de patir-la. La tradicional Missa Major del Crist de la Providència i la sorollosa mascletà del migdia estigueren a l'altura de les festes. Per la vesprada la tradicional Processó del Crist va tancar les festes patronals en una assistència multitudinària. Els carrers de Benimaclet estaven de gom a gom. La processó l'obria la Creu processional, les Falles, els chiquets de Primera Comunió, El Crist de la Providència, el Clero, les autoritats, els clavaris i tancant la processó la Banda de Música del CIM de Benimaclet. L'acte acabà en un magnífics focs artificials. 

Tot un éxit que esperem que se repetixca en els pròxims anys. Un èxit d'actes, de participació del veïnat, de concòrdia i de cultura. Desigem que les Festes Patronals continuen mantenint l'ànima de lo que va ser el nostre poble. Animem a les pròximes clavaries a continuar pel mateix camí. 

Poble de Benimaclet ha realisat un seguiment especial de les festes. En més de 310.000 visites el nostre blog seguix mantenint informats als qui volen informació sobre el nostre poble. El programa de festes ha tingut més de 5000 consultes estos dies. Des de l'administració del blog agraïm la vostra confiança.

Fi de festa 2019



No hay comentarios:

Publicar un comentario

Poble de Benimaclet