lunes, 25 de septiembre de 2023
Ramon Peris Mencheta, bisbe de Benimaclet
domingo, 17 de septiembre de 2023
Dia del Crist 2023
viernes, 15 de septiembre de 2023
Calderes Benimaclet 2023
LES CALDERES DE BENIMACLET

A les dos de la vesprada se dispararan les vintiquatre salves d'Honor als Sants Patrons (Adbón i Senent, els Sants de la Pedra) que donarà pas al repartiment de les tradicionals CALDERES en la Plaça de Benimaclet per a tot el veïnat (que haja adquirit els tickets -Pot adquirir-se la targeta durant tot l'any).
Enguany els clavaris han preparat 4000 racions d'arròs en fesols i naps.
jueves, 14 de septiembre de 2023
Ha faltat Juan Luis Orquín
miércoles, 13 de septiembre de 2023
Èxit de l'Homenage a Eduard Buil
EL POBLE DE BENIMACLET RENDIX HOMENAGE A EDUARD BUIL
El salons del Centre Instructiu Musical de Benimaclet s'han omplit hui d'un centenar de persones per a fer un homenage al “Poeta de Benimaclet”, Eduard Buil i Navarro del que enguany celebrem el 50 aniversari de la seua defunció.
L'acte ha segut organisat per la Clavaria Amics de Benimaclet 2023, dins dels actes de les Festes Patronals de Benimaclet i ha contat en la colaboració de l'Associació Cultural “Poble de Benimaclet”, la Ret d'Estudis Valencians i la família d'Eduard Buil.
La presentació de l'acte ha segut a càrrec del mege i escritor de Benimaclet Pau Giner, en calitat de President de “Poble de Benimaclet”, que ha agraït als assistents la participació en l'acte, fent especial referència a la Directiva del Centre Instructiu de Benimaclet que han cedit el local, als Clavaris d'enguany per l'organisació. Destacar l'assistència del President de Lo Rat Penat, Josep Vicent Navarro, Entitat a la que va estar molt unit Eduard Buil; de l'Acadèmic de la RACV, Miquel Àngel Lledó; del President del Rogle Constantí Llombart, Juli Moreno i de l'ex-Senador Miquel Ramon. També la família de Buil, entre la que se trobaven diversos nets i una nora, vinguts des de França i Roses.
Giner ha resaltat la persona de Buil, de la que ha remarcat la seua capacitat de reconciliació i el seu valencianisme, també la seua relació en el Centre Instructiu Musical tant abans com en passar l'Exili.
Miquel Àngel Gascón, coordinador de l'obra, poeta festiu i escritor, ha contat cóm va nàixer esta iniciativa de recuperació de la memòria de Buil. Gascón és el director de “Poetes Valencians” un proyecte que ya ha recuperat més de 300 poetes valencians que varen nàixer abans de la Guerra Civil. Quan se va trobar en Buil, i gràcies a la seua neta Alexandrina, va conéixer ad este poeta que per ad ell era desconegut. Ha animat als assistents a llegir el llibre i profundisar en este personage que tant va voler a Valéncia.
José Cristòbal Cuenca, que va ser regidor de l'Ajuntament de Valéncia i President del CIM de Benimaclet, ha fet una exposició sobre la relació de Buil en Benimaclet. Ha narrat com va conéixer a la seua dòna, Amparo Bueso, i es va casar en Benimaclet. Les velades artístiques del Musical a on sempre Buil posava el seu colofó. Cuenca, va conéixer personalment eixes velades i encara les recorda en carinyo i admiració.
La neta de Buil, Alexandrina Fornas Buil, ha posat el seu toc familiar a l'acte, contant cóm el recorden els seus nets després de 50 anys. Cristóbal Cuenca ha fet entrega a la família de un reconeiximent per la seua colaboració en este Homenage.
Durant l'acte s'han llegit diverses poesies de Buil per part de : José Pilan, Ramón Ramírez (que ha contat també els seus recorts quan era un educant en el CIM i Buil recitava les seues poesies), Enrique Montesinos i el poeta valencià.
martes, 12 de septiembre de 2023
Mercat Medieval 2023
MERCAT MEDIEVAL 2023
Des del dijous 14 de Setembre podem passejar pel Mercat Medieval de Benimaclet d'enguany.
Des de la Clavaria 2023 se convida al poble de Benimaclet a participar i fruir d'est event que cada any alegra els nostres carrers.
El tradicional Mercat Medieval de Benimaclet podrem visitar-lo des del dijous 14 de Setembre fins al dumenge 17 de Setembre en els carrers Masquefa i Músic Belando (casc antic de Benimaclet).
lunes, 11 de septiembre de 2023
Passà dels Sants 2023
ROMERIA DELS SANTS DE LA PEDRA DE BENIMACLET


sábado, 9 de septiembre de 2023
V Certamen de Pintura Ràpida 2023
V CERTAMEN DE PINTURA RÀPIDA DE BENIMACLET (2023)
Durant el dia de hui, dissabte 9 de setembre de 2023, s'ha celebrat en els carrers de Benimaclet el V Certamen de Pintura Ràpida coincidint en les Festes Patronals del nostre poble. Este certamen, que ya se ha convertit en una tradició dins de les Festes, és una realitat gràcies al jove artiste de Benimaclet, Santiago Gómez. El certamen conta en el patrocini de la Caixa Popular i la Clavaria Amics de Benimaclet.
L'edició d'enguany ha contat en la participació de pintors vinguts de diversos punts de la nostra geografia i el jurat ha destacat l'alta calitat de les obres.
Els premis han segut els següents:
Primer Premi dotat en 300 € per la Caixa Popular
Pascual Gimeno Montalar
Menció d'Honor
Albizu Gómez Blanca
Felicitats als artistes que han conseguit premi.
Les obres han quedat expostes en en Llar Cultural de Benimaclet (carrer els Sants) i podran ser adquirides per qui ho vullga.
¡¡¡Poble de Benimaclet fa 7 anys!!!
“Nits de bodes” de Vicent Blasco Ibàñez, que inclou el conte original en castellà i la traducció al valencià. Un conte ambientat en el Benimaclet del segle XIX.
"Mateu Benet Vicent, el bandoler de Benimaclet" un personage històric que va alcançar nivells de fama per tota la Corona d'Aragó.
Varen participar en una conferència sobre l'Història de Benimaclet en la Semana Cultural de la Falla Baró de San Petrillo i seguim de prop la protecció de la nostra Horta.
viernes, 8 de septiembre de 2023
Pregó de Festes 2023
PREGÓ DE FESTES 2023
Ahir divendres 8 de Setembre s'encetaren les Festes Patronals de Benimaclet en el ya tradicional Pregó Cultural en l'Església Parroquial de Benimaclet.
Enguany va còrrer a càrrec del pèrit mercantil jubilat i fill de Benimaclet, Enrique Montesinos Piqueras. Enrique va nàixer en el carrer del Recreo (hui Vicent Zaragozà) en Villa Àfrica. Ha treballat en el món empresarial com a Director d'Administració i Personal. A banda ha segut President de l'Associació de Veïns de Montesol (L’Eliana) i director del periòdic La Eliana 2000.
Montesinos va començar la seua dissertació contant l'orige de la Parròquia de Benimaclet en temps de Sant Joan de Ribera i l'admiració el rei Jaume I, el conquistador per l'advocació de l'Assunció de Nostra Senyora. També recordà que prèvia a la fundació de la parròquia, va existir en Benimaclet una ermita en honor als Sants Patrons de Benimaclet, Abdon i Senent, els Sants de la Pedra, patrons dels llauradors. També va ser referència a l'advocació de la Providència i el seu significat.
Per últim Montesinos donà per inaugurades les Festes Patronals 2023, que esperem mantinguen el nivell d'anys anteriors.
martes, 5 de septiembre de 2023
Entrevista a Miquel À. Gascon.
El pròxim dimecres 13 de setembre se presenta en el Centre Instructiu Musical de Benimaclet un llibre homenage a Eduard Buil. El coordinar de l'obra, Miquel Àngel Gascón nos ha concedit una entrevista als seguidors de Poble de Benimaclet.
Entrevista a Miquel Àngel Gascon, coordinador del Llibre “Eduard Buil, mèmoria d'un poeta”.
E: El pròxim dia 13 de setembre se presenta el llibre “Eduard Buil, memòria d'un poeta” en Benimaclet. ¿Per qué mereix un llibre Eduard Buil?
Perque mereix que la seua memòria siga conservada. És cert que vivim en una societat digital en servidors i núvols on almagasenar informació, pero no deixa de ser això, un traster en molta capacitat de guardar senyes, comunicacions i testimonis; un llibre continua sent una realitat tangible i necessària. Un cofre de la memòria accessible a tots.
E: Com a coordinador del llibre, conta'ns un poc com va sorgir l'idea.
Parlant de memòria, és una llarga història... Intentaré resumir. Fa anys, buscant informació de poetes, contactí en una de les seues netes, d’aquella conversació, sorgí la promesa de dedicar-li un llibre. Una promesa que ha necessitat temps i trobar a les persones adequades pel camí per a traure avant el proyecte.
E: ¿Cóm està estructurat el llibre?
Habitualment les biografies tracten de donar una visió cronològica de la vida i obra de l’autor acompanyada de les seues vivències personals. En este llibre pretenem canviar la perspectiva. Com la nostra intenció és conservar la memòria de Buil, partim dels seus sentiments i, des d’esta visió personal, nos aproximem a la seua obra i les seues raïls. Per això el llibre s’inicia analisat una part de la seua autobiografia que acaba marcant la seua vida: l’exili. Aixina com dediquem un capítul a la relació en el seu poble d’acollida: Benimaclet. Naturalment també apareix la seua obra, dedicant un capítul especialment a les seues colaboracions falleres i, a banda, atres obres i documentació.
E: Entrant en la biografia de Buil, ¿cóm entra en contacte Eduard en el món del valencianisme?
Crec que com tots, per la via sentimental. Conta en la seua biografia que sent un chiquet forma part dels cors que interpreten per primera vegada l’Himne de Valéncia durant l’Exposició Regional de 1909. Eixe primer impacte és decisiu. Despuix viu eixe valencianisme des de l’àmbit festiu i també cultural en Lo Rat Penat on el compartix en persones que segur nos sonaran més a tots: Almela i Vives, Bayarri, Duran Tortajada, Villalonga o González Martí.
E: Buil va alcançar en els anys 30 una gran fama en Valéncia, com a poeta i dramaturc de prestigi ¿Per qué ha caigut en l'oblit?
Pense que hi ha diferents factors. El primer és la discapacitat que patim els valencians d’oblidar la nostra història. La segona, l’exili. Encara que Buil torna a Valéncia, els anys de franquisme actuen com una llosa de l’oblit. Tercer, i crec que més vergonyós, perque Buil és més un poeta i dramaturc que un activiste polític. Encara que milita en UGT i és d’idees socialistes i republicanes, té un marcat sentiment religiós. Usa la normativa del valencià que impera en cada época sense deixar de pensar que ho fa en llengua valenciana. Aixina que com no respón als cànons de cap grup o interés, açò ajuda al seu oblit.
E: La Guerra i l'exili varen marcar la vida de Buil, ¿Podem parlar de que hi ha un Buil d'abans i després de l'exili?
Totalment. Ho afirma ell mateix i ho podreu comprovar en el primer capítul del llibre, com he comentat adés.
E: En tornar Buil a Valéncia reprén les publicacions en valencià, pero no adapta les Normes Ortogràfiques que estan vigents en eixe moment. ¿Per qué creus que ho va fer?
Hi ha diferents factors. Entre ells, com vos hem comentat, perque no s’adapten exactament a la seua convicció en quant al valencià. També, factors sentimentals o de fidelitat a la seua pròpia història personal.
E: ¿Penses que la biografia de Buil pot aportar valors important a la societat de hui?
El valor principal és el de la conciliació. Buil mor abans de 1975. La transició a la democràcia en Espanya encara n’és un ensomi, pero en les seues reflexions vorem com eixa necessitat de conciliació que genera la transició, està present en ell. En els nostres dies eixa conciliació pareix definitivament trencada en molts aspectes i en tots els nivells. Personalment pense que cal recuperar-la. Una societat no es pot construir ni conviure en la divisió i l’enfrontament, per això pense que eixe és el valor a destacar de la biografia de Buil des de la perspectiva actual.
E: El llibre se presentarà en el Centre Instructiu de Benimaclet, a on Buil va participar en moltes gales. ¿Qué el unia a Benimaclet?
Puix si Buil aplega al valencianisme pel sentiment, es fa de Benimaclet per amor. És el poble de la seua dòna Amparo i, des del seu casament, el seu poble d’acollida, en el que participa de la seua vida popular i cultural. I a on torna a viure despuix de l’exili fins a la seua mort en 1973.
E: En el llibre han colaborat atres membres de la Ret d'Estudis Valencians. Conta'ns un poc qué és aixó de la Ret i cóm els has coordinat.
La conciliació n’hi ha que practicar-la i la millor manera és treballar conjuntament en atres persones. Aixina naix REV, unint persones diferents en determinats objectius conjunts. En este cas, recuperar la memòria dels valencians des de perspectives i àmbits diversos. Ho fem des de la convicció de compartir els nostres coneiximents perque la suma, multiplica. Això és REV, no tenim més pretensió que compartir i divulgar la memòria dels valencians des de la colaboració dels integrants en els diferents propostes que es puguen compartir.
E: Sabem que dus a terme un proyecte conegut com “Poetes Valencians” a on has rescatat de l'oblit molts poetes oblidats. ¿En que consistix el proyecte i a quants poetes has trobat?
Poetes valencians és una follia. Fa molts anys, llegint, em trobava autors que desconeixia, oblidats per la majoria, inclús en àmbits lliteraris i culturals. Pensí que calia fer alguna cosa i em posí a la faena; pero era una tasca ingent, aixina que intentí delimitar. Es diu que el valencià és una llengua dolça a la que si afegim que els valencians som romancers, no debades obtindrem una llengua perfecta per a la poesia. Eixe fon el primer marge definit: la poesia. Encara aixina, també calia delimitar per temps, de manera que vaig decidir que em dedicaria als poetes i poeteses en valencià naixcuts entre la Renaixença i la guerra civil. Pero continua sent una follia perque a dia de hui, autors que complixquen estes condicions, en alguna poesia publicada i del que he trobat alguna senya biogràfica, ne són 314, més tots els que en tinc en estudi que doblarien este número o encara més. Aixina que per a animar-me, dic que és el proyecte de la meua vida, encara que, realment, soc conscient que tindria que ser un proyecte a dur avant des d’alguna universitat o entitat cultural, encara que, com no els interesa, algú ha de fer-ho.
E: Per últim, conta'ns alguna anècdota del procés de realisació del llibre.
Com a bons “culturetes”, som persones prou séries, aixina que les anècdotes serien incomprensibles fòra del nostre ànim circumspecte... No, en sério, més que una anècdota recorde una curiositat, la primera reunió física que poguérem fer, fon en una orchateria del carrer Emili Baró, un atre poeta de Benimaclet, oblidat també, encara que done nom a un carrer tan important.
lunes, 4 de septiembre de 2023
Cartell Festes Benimaclet 2023
CARTELL DE LES FESTES PATRONALS 2023
Un any més l'Associació Poble de Benimaclet ha confeccionat un cartell en la programació de les festes patronals per a poder-la consultar de manera més ràpida.
viernes, 1 de septiembre de 2023
Festa Mare de Deu d'Agost Benimaclet 2023
LA FESTA DE LA MARE DE DEU D'AGOST
Dijous 7 de setembre
A les 18:00 hores aproximadament visita al Cottolengo del Pare Alegre.
Divendres 8 de setembre
20:00 En l'Iglésia de l'Assunció, Pregó de les Festes Patronals de Benimaclet.
22:00 En la Plaça de Benimaclet, Sopar en el carrer, en música en directe.
(les clavarieses posen a la seua disposició un tícket de 6 euros que inclou entrepà i beguda)
Dissabte 9 de setembre
Al trenc del dia, al mig dia i la
posta del sol volteig general de campanes.
18:00 Cavalcata acompanyada en grups de dansaes i al finalisar tindrà lloc l'entrà de les alfàbegues.
19:30 Missa en sufragi de les cofrades difuntes.
Dumenge 10 de setembre
Al trenc del dia, al mig dia i la posta del sol volteig general de campanes.
11:00 Recollida de clavarieses.
12:30 Solemne missa cantada pel Cor Universitari Sant Yago.
14:00 Mascletà en la Plaça de Benimaclet, disparada per la Pirotècnia Reyes Martí.
20:00 Solemne Processó. Obrirà la comitiva grups de dansaes.
Al finalisar ramet de focs d'artifici
Les Clavarieses vos desigen felices festes i conten en la presència del Poble de Benimaclet.
CLAVARIESES 2023