"ESPIGOLAR"
El
verp “espigolar” és un derivat de “espiga”. El sentit
primari en qué es creà esta paraula, allà pel segle XIII, pareix
que fa referència a l'arreplega de les espigues dels cereals que
havien quedat en el camp després de la sega. Segons el Diccionari
General de la Llengua Valenciana “espigolar” és “Arreplegar
les espigues que han quedat en el camp una volta feta la sega. //
Arreplegar els fruits que han quedat en el camp una volta feta la
collita: Han collit les creïlles pero espigolant n’hem fet un
sac. // fig. Arreplegar tot lo que uns atres no volen, triar fent
una selecció”
L´espigolament
era una pràctica habitual dels desheretats, dels pobres de
solemnitat, per a intentar sobreviure aprofitant lo que uns atres
havien rebujat. Pero l'us del mot “espigolar” pronte s'estengué
a qualsevol atre frut. No calia que foren espigues; tot podia ser
“espigolable”: olives, garrofes, creïlles, taronges... Inclús
en sentit figurat s'ha utilisat «espigolar» com l'idea motriu de
regirar entre coses molt diverses buscant alguna cosa aprofitable per
a un fi.
En
l'Horta de Benimaclet l'acte d'espigolar estava ben regulat des de
l'antiguetat. Una volta s'havia produït la recolecta per banda del
llaurador o comerciant que havia adquirit els fruts o verdures del
camp el llaurador propietari posava unes canyes creuades en el camp
que indicaven que encara no se podia entrar a espigolar.
Espigolant en front de Casa El Figuero |
En
primer lloc entraven a espigolar el propi llaurador i la seua família
que s'abastien de verdures i fruites per a una temporada. Quan havia
acabat la família se llevaven les canyes i l'entrada era lliure per
a recollir tot el fruit que encara es trobara en el camp, sense
danyar els arbres, sequiols,... fins a que el camp es llaurava uns
dies més tart i queda preparat per a una nova plantació.
Encara
hui és possible espigolar en alguns camps de creïlles de l'Horta de
Benimaclet i fruir d'una antiga tradició que ajudava a la gent més
necessitada a no passar fam, sense tindre que furtar al veï.
No hay comentarios:
Publicar un comentario