LA
CHUFA I ORCHATA DE BENIMACLET
El
cultiu de la chufa es remonta a époques prou lluntanes de l'història
de l'home, havent-se constatat la presència dels seus tubèrculs en
sarcòfecs i tombes egípcies de les primeres dinasties. Va ser un
aliment apreciat pels antics egipcis, com ho prova la narració de
Teofrast: "... en terres arenenques, no llunt del caixer del
riu, creix sobre la terra la que coneguem en el nom de Malniathalle,
redona de forma, sense os i sense pell. Els habitants arrepleguen els
tubèrculs i els couen, en lo que es tornen molt dolços,
assaborint-se llavors com unes postres".
Referències
de la chufa, es troben en llibres molt antics d'autors perses i
àraps. Alguns autors chinencs la denominen Hiang-fu-tze- i
Sha-ts-an, recomanant la beguda del seu suc com a estimulant de la
gana, tranquilisant i per a conseguir el benestar general.
Des
d'Egipte el cultiu de la chufa es va expandir pel Nort d'Àfrica,
aplegant a la Península Ibèrica i Sicilia conjuntament en les
onades islàmiques de l'Edat Mija. Les raons que provablement
justifiquen l'implantació del seu cultiu varen ser, per una banda,
la prohibició del consum del vi per la religió mahometana, lo que
sense dubte duria una proliferació de begudes no alcohòliques i de
refrescs. I per una atra part el reconeiximent de les seues
propietats medicinals. En efecte, el mege de Carles I, Andrés
Laguna, en el sigle XVI, adscrivia als tubèrculs de chufa propietats
adequades per a combatre les inflamacions de les vies respiratòries
i algunes molèsties estomacals. La tradició popular valenciana
considera a l'orchata de chufes com un remei eficaç front a
trastorns diarreics.
La
cultura islàmica va fer expandir el cultiu de la chufa en les àrees
mediterrànees de l'actual Comunitat Valenciana, existint constància
per escrit que en el sigle XIII ya es consumia àmpliament una beguda
refrescant coneguda en el nom de llet de chufes, sense cap dubte
antecedent de l'actual orchata.
Cavanilles, en el segle XVIII, en acabant de descriure àmpliament el cultiu de la
chufa, indica que ad este cultiu es dedicaven 180 fanecades (15
hectàrees) en Alboraya i Almàssera. En Benimaclet no nomena el cultiu de la chufa, segurament degut que el terme de Benimaclet era molt menut, pero diu "otros cultivos de la huerta". Hui en dia encara en Benimaclet seguix
cultivant-se chufa tradicionalment en el chicotet reducte d'horta que li
queda. Inclús algunes alqueries mantenen en la seua andana secaders de chufa.
Per
a l'elaboració de l'orchata és necessari que la chufa passe per
distints passos:
-
Recolecció: Una volta ha arribat el mes de novembre l'herba se seca
i se procedix a cremar el camp. A continuació en màquines especials
se procedix a la recolecció.
-
Llavat: Donat que la chufa és un tubèrcul en contacte en la terra
precisa ser llavada.
-
Secat: Dura 3 mesos i se du a terme en secaders o andanes de les
alqueries. Durant el procés la chufa pert la seua humitat i guanya
dolçor.
-
Neteja i classificació: Se retiren chufes fallides, pedretes i
impurees en un procés manual.
Antigament
l'orchata, degut a les llimitacions de la refrigeració, havia de
consumir-se immediatament a la seua elaboració. Hi havia orchaters
que venien ambulantment l'orchata pels carrers del poble. A partir
del segle XX comencen a obrir-se locals on se servix orchata, les
orchateries. Benimaclet té tradició orchatera, algunes de les seues
orchateries han segut i son famoses per servir la millor orchata.
Orchateria
Tur: Situada en el carrer Puçol, junt a la Plaça de Benimaclet, en l'edifici contigu a la casa abadia.
Molts dels que provaren l'orchata de Tur la consideraven la millor
orchata de Valéncia. En els últims anys estava regentada per la viuda de Joaquin Tur. Desgraciadament fa molts anys va tancar i ya no podem fruir dels seus productes artesans.
Orchateria
La Finestra: Estava en les Finques d'Abel, Plaça Jose María Trenco
estava situada esta famosa orchateria ya desapareguda.
Orchateria
La Jijonenca: Encara que era una gelateria de gelats artesans de
Xixona, també ven orchata. Està situada en el carrer Leonor Jovani.
Hi ha una segona oberta en les Finques de la Guardia Civil.
Orchateria
Rin: Situada en l'avinguda del poeta Emili Baró, va nàixer el 5 d'agost de
1980 frut de la passió per la chufa i l'orchata de Carmelo (“Rin”)
i Lola (“Pipante”), que eren agricultors dedicats al cultiu de la chufa. Abdos pares de 4 fills a els
que volien donar una oportunitat de futur obrint una orchateria de camí a Alboraya, encara en el poble de Benimaclet. Ya han passat vora 40 anys i els 4
germans: Carmelo, Javier, Ricardo i Leandro, seguixen en l'objectiu
de servir a tots els que acodixen a este local la millor orchata de
chufa natural transformant la seua collita de chufes en orchata de
gran calitat.
Orchateria
Els Sariers: En 1995 el matrimoni Jose Antonio Ramon i Dolores Monros, junt en els seus fills, varen decidir inaugurar un establiment en el que
s'elaborara i venguera orchata i atres productes artesans, per a
donar un pas més en la tradició agrícola familiar. El nom Els
Sariers es deu al seu us com a malnom que ha identificat a la
família. Sarier era la denominació d'un ofici que consistia en el
treball de les fibres d'espart per a fabricar cistelles o cabaços.
En l'actualitat es pot gojar dels seus productes tot l'any, en una
àmplia gama de gelats, graniçats i fartons en estiu i chocolate,
churros i bunyols en hivern.
¿Quina
és la vostra orchata preferida de Benimaclet?
Font:
Consell Regulador “Chufa de Valéncia”
Web
Ajuntament d'Alboraya
Archiu
Poble de Benimaclet
No hay comentarios:
Publicar un comentario