domingo, 19 de noviembre de 2017

L'Alqueria del Patach, un eixemple de desídia

L'ALQUERIA DEL PATACH UN EIXEMPLE DE DESÍDIA


Frontera de llevant de 'Alqueria de Patach
L'Alqueria del Patach era una alqueria de l'Horta de Benimaclet situada en el camí Farinós i que se va vore afectada, a l'igual que moltes atres pel PAI Benimaclet-Est.

El PAI de Benimaclet Est va ser aprovat en l'any 1994 per tots els grups municipals de l'Ajuntament de Valéncia d'aquell moment (PSPV-PSOE, PP, UV i EU) per unanimitat. També va ser recolzat per les associacions de veïns i part del veïnat de Benimaclet. Els llauradors i habitants d'esta zona de l'Horta de Benimaclet quedaren totalment indefensos davant de l'Agent Urbanisador del PAI i dels especuladors que anaren a fer-se, al millor preu, en les seues cases i terres.

Frontera de ponent de l'Alqueria de Patach
L'Alqueria Patach estava habitada en aquell moments per dos dònes majors: la tia Pepeta del Patach (Josefa Miro) i la tia Inés (cosina de Pepeta). Els especuladors saberen fer-se pronte en la casa i les terres que la rodejaven.

La casa havia segut construïda en el segle XVIII i a principis del sigle XX estava habitada per Miguel Miró i Peris i la seua esposa Josefa Carsi Dolz. A la mort de sos pares quedaren vivint en ella els seus fills Pepet i Pepeta junt en la cosina Ines.

L'orige del nom “Patach” ve del llinage occità Patach, durant els segles XVII i XVIII l'inmigració d'Occitània a l'horta de Valéncia va ser molt freqüent, degut a les guerres que assolaven França en aquells anys.

Constava de 3 parts diferenciades:
- L'alqueria: era la vivenda en la planta baixa i l'andana en la planta alta. Estava pintada de color groc característic (la majoria de les alqueries eren blanques en l'Horta de Benimaclet). Dos portes donaven al pati de llevant, una per al carro i atra per a les habitacions. Per la banda de ponent també hi havia una porta. Junt a l'entrada del carro estava la cuina i un quarto de bany. A l'atra banda la part noble de la casa en les habitacions i el menjador. En la part alta l'andana que s'utilisava per a almagasenar productes del camp. En la banda de llevant hi havia un banquet ple de tests en diverses plantes i flors.
- Les quadres: Eixint per llevant hi havia una atra edificació que servia per a guardar animals, sobre tot conills i gallines. Anexe ad elles hi havia un pou en el seu poal.
- Un cebar de fusta: Era una construcció de fusta en la que se secaven les cebes per a poder ser utilisades durant tot l'any.

A la mort de la tia Pepeta, l'ultima dels ocupants, en 1999 la casa caigué en mans de les empreses constructores que volien acaparar el màxim de terra per a poder construir. L'alqueria era un problema per ad ells i varen deixar que fora ocupada. A les poques semanes se cremà el cebar i les quadres. Poc més tart se cremà la casa i ya no hi hagué ningú que s'oponguera al seu derruiment.



No fon l'única Alqueria que desaparegué a partir 1994, any de l'aprovació del PAI de Benimaclet-Este. Corregueren el mateix èxit: Casa Collonis, Casa Tabal, Casa Gimeno i Casa Bonora.


Actualment només queden en peu el grup d'alqueries Bonora-Zarzo-Bayarri i l'Alqueria del Tello (Hort d'Amanda). ¿Farà alguna cosa l'Ajuntament de Valéncia i l'Associació de veïns per a protegir-les o correran la sort de la del Patach?

2 comentarios:

  1. Pertenezco a la AVV de Benimaclet desde hace más de diez años y no acabo de entender que pongáis a la AVV de Benimaclet al mismo nivel que el ayuntamiento. ¿Por qué no la iglesia católica? ¿O las comisiones falleras? ¿O la asamblea de Vecinos? Desde que estoy en la junta siempre ha habido greña con el ayto. por el dichoso PAI, y los desdenes y desaires de la administración de la señora Barberá a cuantas alegaciones hacían la avv de benimaclet, o ecologistas en acción (que son las alegaciones de las que he tenido noticia) eran la tónica general. Y la defensa de las alquerías, así como la de la libre circulación del aire para impedir que las torres formaran una barrera y dejaran al barrio enclaustrado, eran una constante en todas ellas.
    Por cierto, la avv apenas cuenta unos quinientos socios, pero quienes realmente trabajan y se mojan son dos o tres docenas de vecinos. Hay muchos vecinos del barrio que piensan que la avv es una especie de agencia del ayuntamiento, y vienen con sus quejas, en lugar de dirigirse a quien toca: ayuntamiento, policía, Sanidad, juzgado, etc. Pero la avv sólo puede orientar o apoyar, no es una gestoria ni una agencia del ayuntamiento.

    ResponderEliminar
  2. Esta entrada només fa referència a l'Alqueria del Patach i l'acció de tots els partits polítics i les entitats de Benimaclet. La denúncia que fem (no només a l'Associació de Veïns si no a tots) és que s'abandonà als llauradors.
    Els que formem Poble de Benimaclet reconeguem la faena que ha fet l'Associació de Veïns en molts assunts que han afectat a Benimaclet com les protestes pels passos a nivell, conseguir instituts, centres de salut, millores en les aceres i carrers, urbanisacions de solars,...
    En el tema de l'Alqueria del Patach va fracasar Benimaclet, tots. Pero no podem responsabilisar a l'Esglesia Catòlica, les Falles,... que no tenen res a vore en est assunt. Tindràn responsabilitats en atres assunts.

    ResponderEliminar

Poble de Benimaclet